Statsbyggsjef mottok hemmelig honorar

Som toppsjefer i Fagbygg, mottok Statsbygg-direktør Halvor Stormoen og Block Watne-direktør Bjørn Rustad i hemmelighet 850 000 kroner hver i kontanter av en investor. Stormoen betegner pengene som en «hyggelig overraskelse».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtalen ble inngått mellom de to toppsjefene og mangemillionæren Håkon Solberg, skriver VG i dag. Solberg var hovedinvestor i oppføringen av Siemensbygget på Kløfta i 1988, som ble ledet av Fagbygg.

Pengene ble overlevert i kontanter utenfor en bankfilial i Oslo.

- Jeg hentet pengene i banken. Jeg husker ikke helt, men jeg tror jeg fikk dem med en strikk rundt og lagt i en konvolutt. Rustad fikk pengene da han satte seg inn i min bil, sier Solberg til VG.

Poenget med den hemmelige avtalen var ifølge VG at jo billigere Fagbygg kunne ferdigstille Siemensbygget på Kløfta, jo mer ville Fagbyggtoppene få utbetalt.

Fagbygg var i flere tiår eid av norsk fagbevegelse.

- En gudegave

Pengene de to toppsjefene fikk utbetalt, skal ha utgjort til sammen 40 prosent av Solbergs andel i prosjektet.

Halvor Stormoen påstår overfor VG at det var investor Håkon Solberg som ønsket den hemmelige avtalen. Bjørn Rustad hevder hovedmotivet med avtalen var å hindre at Fagbygg mistet oppdraget, og at fortjeneste ikke var motivet.

- At det ga såpass mye, det var for å si det sånn en nådegave eller gudegave, kall det gjerne det. Men det var i hvert fall ikke det som var utgangspunktet i -88, sier Rustad til VG.