Statsdumaen avviser Kirijenko på nytt

Den russiske Statsdumaen avviste fredag for andre gang Sergej Kirijenko som russisk statsminister. President Boris Jeltsin svarte straks med å nominere Kirijenko på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunistene fikk gjennom sitt forslag om en åpen avstemning, og etter fire timers debatt var stemmetallene klare: 271 representanter stemte mot Kirijenko, mens 115 støttet ham og 11 representanter avsto.

Dermed var det klart at Kirijenko ikke hadde klart å overbevise skeptikerne om at han vil bli en handlekraftig statsminister. For en uke siden fikk han støtte fra 143 representanter, men da var avstemningen hemmelig.

Åpen avstemning

Kommunistpartiet har i flere dager kjørt hardt på en åpen avstemning fordi det ville binde representantene. Sammen med Bondepartiet og det venstreorienterte Folkemakt, manglet kommunistene bare noen få stemmer på å avvise Kirijenko, som måtte ha 226 stemmer for å bli statsminister.

Men Også det liberale Jabloko-partiet har tydeligvis fulgt opp tidligere uttalelser og stemt mot Kirijenko. Det har også liberaldemokratene til ultra-nasjonalisten Vladimir Sjirinovskij gjort, mens partiet Russland er vårt hjem har stått last og bram med Kirijenko.

(NTB-Reuters-AFP)