Statsdumaen avviser Kirijenko

MOSKVA (NTB-Reuter-AFP): Den russiske nasjonalforsamlingen Statsdumaen avviste i dag Sergei Kirijenko som nye statsminister i Russland. Kirijenko var president Boris Jeltsins eneste forslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

186 representanter stemte imot Kirijenko, mens 143 stemte for. Fem representanter var avholdende. En del av de 450 medlemmene av Statsdumaen var ikke tilstede.

Kirijenko måtte ha fått minst 226 stemmer, uansett hvor mange som deltok, for å bli godkjent som statsminister og kunne begynne å danne regjering.

Jeltsin har gjort det klart at han vil nominere Kirijenko på nytt, og avstemningen i Statsdumaen markerer innledningen på en ny hard maktkamp mellom presidenten og nasjonalforsamlingen.

Den russiske nasjonalforsamlingen Statsdumaen ble lite imponert av statsministerkandidat da han presenterte programmet sitt for de folkevalgte i dag. Få minutter etter at talen var slutt, var det klart at han høyst sannsynlig ville få et klart flertall imot seg.

- Vi stemmer ikke så mye over hvem som skal lede regjeringen, men over veien for å komme ut av denne krisen, sa kommunistpartiets leder Gennadij Zjuganov.

Representanter for de høyrenasjonalistiske Liberaldemokratene, ledet av Vladimir Zjirinovskij, trakk tilbake støtten de tidligere har lovet Kirijenko.

- Det var en rapport som ville vært et bra innlegg i en debatt på Harvard-universitet, men det var definitivt ingenting for Dumaen, sa Aleksei Mitrofanov, en av Liberaldemokratenes ledere.

Jeltsin vil øyeblikkelig foreslå Kirijenko for nasjonalforsamlingen igjen dersom forsamlingen avviser ham, sa Jeltsins talsmann Sergei Jastrzjembskij ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass.