Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsdumaen fastslår at Stalin beordret massakre

Tusener av polske offiserer og soldater ble likvidert og begravd i russiske massegraver.

1943: Menn graver ut kroppene av polske militære utenfor landsbyen Katy i Russland. De ble drept i 1940. Foto: Afp
1943: Menn graver ut kroppene av polske militære utenfor landsbyen Katy i Russland. De ble drept i 1940. Foto: Afp Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands folkevalgte er blitt enige om en erklæring som fastslår at det var Sovjetunionens mangeårige diktator Josef Stalin som personlig ga ordre om Katyn-massakren i 1940.

President Dmitrij Medvedev har samtidig varslet at han vil iverksette en avstaliniseringsbevegelse i landet, ifølge avisa Vedomosti.

Statsdumaen ble fredag enig om en tekst som bryter Russlands og Sovjetunionens mangeårige taushet om forbrytelsen i Katyn, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Tusener av polske offiserer og soldater ble likvidert og begravd i massegraver nær landsbyen Katyn vest i Russland.

- Materiale som i årevis er blitt oppbevart i hemmelige arkiver og nå er blitt offentliggjort, viser ikke bare omfanget av denne fryktelige tragedien, men viser også at Katyn-forbrytelsen ble utført på direkte ordre fra Stalin og andre sovjetledere, heter det i uttalelsen.

Teksten var resultat av et uvanlig stormfylt møte i Statsdumaen og til tross for sterk motstand fra de kommunistiske representantene. Mange av dem hevder fortsatt at det var de tyske nazistene som sto bak Katyn-massakren.

- Denne erklæringen er uten tvil av historisk betydning, sier lederen for Statsdumaens utenrikskomité, Konstantin Kosatsjev, som tilhører regjeringspartiet De forente Russland.

President Medvedev vil ta opp Stalins rolle i russisk historie når han møter Kremls nye menneskerettighetsansvarlige Mikhail Fedotov i januar, ifølge Vedomosti. Avisen henviser til flere av de inviterte til møtet.

(NTB)

SNUR: Russlands president Dmitrij Medvedev snur en mangeårig sovjetisk og russisk tradisjon med benektelse av ansvar for Katyn-massakren. Foto: VLADIMIR RODIONOV/AFP
SNUR: Russlands president Dmitrij Medvedev snur en mangeårig sovjetisk og russisk tradisjon med benektelse av ansvar for Katyn-massakren. Foto: VLADIMIR RODIONOV/AFP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!