Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statseid rovdrift

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Dagbladets Magasinet fortalte i går om arbeidsforholdene i oppdrettsselskapet Mainstream som eies av konsernet Cermaq. Den norske stat eier 79 prosent av aksjene i dette konsernet. Tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen er styreleder. Statens eierskap forvaltes av næringsminister Ansgar Gabrielsen. Vår rapport fra Chile tyder på at svært mye er galt med denne forretningsdriften. Våre funn tyder også på at selskapet bryter med de svært eiervennlige lovene som regulerer arbeidslivet i Chile etter Pinochet-epoken.
  • Mainstream har brutt FN-konvensjonen om retten til fri fagorganisering ved å suspendere en lovlig valgt fagforeningsleder. Den norske stats oppdrettsselskap i Chile er blitt bøtelagt for fagforeningsknusing. Enkelthistorier tyder på at vi har å gjøre med et arbeidsmiljø der arbeidernes rettigheter settes til side for å øke produksjonen. Mainstreams toppsjef sier at den lovlig valgte fagforeningen og dens leder «korrumperer systemet». Det avdekker holdninger som er i strid med norske regler for arbeidsledelse.
  • Fiskeriminister Svein Ludvigsen «frikjente» i 2001 de norske selskapene i Chile etter at det var framsatt alvorlige anklager mot dem. Ludvigsen mener at norske myndigheter ikke skal gripe inn i selskapenes drift, selv om det er mistanke om brudd ikke bare med norske prinsipper i arbeidslivet, men også mot chilensk lov. Dersom dette er regjeringens politiske linje, bryter den med Utenriksdepartementets egne retningslinjer for hvordan norske myndigheter skal gripe inn dersom privat næringsliv forbryter seg i utlandet.
  • Dette er også en politikk som er i strid med FNs og OECDS retningslinjer for flernasjonale selskapers samfunnsansvar. Og den bryter med det siste av regjeringens egne ti bud for godt eierskap: å vise samfunnsansvar.

Norges ambassade i Chile er blitt informert om problemene av det chilenske arbeidsdirektoratet. «Norges omdømme står på spill,» sier direktoratets talskvinne. Likevel hevder fiskeriminister Ludvigsen at norsk, statlig kapital «hever nivået» i Chile. Cermaq nekter å skrive under på at selskapet vil respektere menneskerettighetene og organisasjonsretten i Chile.

  • Dette er svært langt fra den næringslivsetikken som regjeringen ellers påberoper seg.