Statsfinaniserte bryllup?

Professor Stein Ringen mener at samfunnet bør ta ansvaret for at samboere ikke går inn i ekteskap lenker. Nå går han inn for at staten bør betale det en skikkelig bryllupsfest koster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Staten bør hjelpe unge til å velge ekteskap som samlivsform, sier Ringen til Vårt Land. Det kan bl.a. gjøres ved å betale en skikkelig bryllupsfest. Ifølge samboere som har blitt spurt om hvorfor de ikke har giftet seg, er det fordi bryllupsfesten koster mye og krever stort forarbeid.

Stein Ringen ønsker å ivareta den tradisjonelle kjernefamilien, på grunn av dens økonomiske og sosiale betydning. Familien gir sosial forankring til barn og gir dem opplæring i verdier og normer, sier Ringen til Vårt Land. Dessuten påvirker den partnernes innstilling til hverandre. Ekteskapet gir ifølge forskeren, et risikabelt grunnlag for samarbeid og svekker samliv.

Men Ringen er ikke bare bekymret for de samboende, han ser også på uro på at det formaliserte og stabile familiemønsteret er truet. Og han varsler også om at det juridisk bør bli vanskeligere å skille seg.