Statskupp i Ecuador

En komité bestående av landets forsvarssjef, en indianderleder og en tidligere høyesterettsdommer har overtatt styringen av Ecuador etter at presidenten ble avsatt fredag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Jamil Mahuad søkte tilflukt på en militærbase i hovedstaden Quito etter at tusenvis av indianere stormet kongressbygningen fredag.

Indianerne var støttet av soldater, og et tremannsråd erklærte opprettelsen av en ny regjering og en «Junta for nasjonal redning». Rådet består av landets forsvarssjef, general Carlos Mendoza, indianerlederen Antonio Vargas og tidligere høyesterettsdommer Carlos Solorzano.

I en meningsmåling fredag svarte 90 prosent av de spurte at Mahuad manglet den nødvendige støtte til å fortsette som president. Bare seks prosent sa seg fornøyd med presidenten, ifølge BBC.

Norske diplomater ikke hatt noe å utsette på president Mahuad, og i et notat har opposisjonspartiene i Ecuador blitt anklaget for «uansvarlighet» og «manglende realisme», melder NTB.

TOK MAKTEN: Ecuadors «tremannsråd» består av høyesterettsdommer Carlos Solorzano (t.v.), general Carlos Mendoza og indianerleder Antonio Vargas (t.h.).