Statskupp i Mauritania

Hæren i Mauritania har i dag tatt kontroll over hovedkvarteret til de væpnede styrkene og de statlige TV- og radiostasjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens presidenten var i Saudi-Arabia, inntok styrker fra hæren en rekke strategisk viktige bygninger i Mauritanias hovedstad Nouakchott onsdag.

Det var til å begynne med uklart om utstasjoneringen skyldes et statskupp – eller et forsøk på å hindre dette. Men ifølge nyhetsbyrået AFP prøver hæren seg på et statskupp.

Skyting i hovedstaden

Ved formiddagstider ble skudd hørt i hovedstaden. Noen timer tidligere hadde enheter fra presidentgarden tatt kontroll over bygningene som huser forsvarsstaben, mauritansk radio og den statlige TV-stasjonen.

Alle radio- og fjernsynssendinger ble stoppet. Tungt bevæpnede styrker tok også kontroll over kontorene til presidenten og flere ministerier. Samtidig startet hæren patruljering av gatene og opprettet veisperringer rundt byen.

President Maaoya SidAhmed Taya er i Saudi-Arabia, i anledning kong Fadhs begravelse.

Taya har overlevd en rekke kuppforsøk i løpet av sine 20 år ved makten. Bare én gang tidligere har et kuppforsøk kommet lengre enn til planleggingsstadiet. Det skjedde i 2003, da forsøket på kupp førte til flere dager med gatekamper i hovedstaden.

Langvarig konflikt

Etter striden i 2003 har Taya slått nådeløst ned på opponenter, inkludert islamistene i hæren.

Og et stort antall personer er arrestert, mistenkt for å planlegge å styrte presidenten. Han har også anklaget opposisjonen for å trene sine folk sammen med al-Qaida-tilknyttede opprørere i Algerie.

Islamistiske ledere i Mauritania har vært i hardnakket opposisjon til Taya, og de kritiserer ham for å knytte for tette bånd til Israel. Det arabisk-dominerte landet gjenåpnet sine diplomatiske forbindelser til Israel i 1990, til tross for store protester.

Det vestafrikanske landet er tynt befolket med et innbyggertall på tre millioner.

President Taya, som kom til makten ved et kupp i 1984, prøvde i 1990 å legitimere sin posisjon ved å avholde et valg, som viste seg å være preget av omfattende valgjuks.

(ANB)