Statskupp i Mauritania

Hæren i Mauritania har gjennomført statskupp mens presidenten var i utlandet. Soldater tok kontroll over hovedkvarteret til de væpnede styrkene og de statlige TV- og radiostasjonene. President Maaoya SidAhmed Taya har blitt avsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens presidenten var i Saudi-Arabia, inntok styrker fra hæren en rekke strategisk viktige bygninger i Mauritanias hovedstad Nouakchott onsdag.

Det var til å begynne med uklart om kuppet virkelig hadde lyktes. Alle radio- og fjernsynssendinger i landet ble stoppet, men onsdag ettermiddag kom det statlige nyhetsbyrået med en kunngjøring fra en gruppe som kaller seg: Militærrådet for rettferdighet og demokrati. Dermed var det klart at kuppet hadde lyktes.

– Hæren og sikkerhetsstyrkene har enstemmig bestemt seg for å gjøre slutt på det totalitære regimet som folket har lidd under de siste årene, het det i kunngjøringen.

Skyting i hovedstaden

Kuppet ble innledet i formiddagstimene da skudd ble hørt i hovedstaden. Noen timer tidligere hadde enheter fra presidentgarden tatt kontroll over bygningene som huser forsvarsstaben, mauritansk radio og den statlige TV-stasjonen. Tungt bevæpnede styrker tok også kontroll over kontorene til presidenten og flere ministerier. Samtidig startet hæren patruljering av gatene og opprettet veisperringer rundt byen.

President Maaoya SidAhmed Taya var onsdag i Saudi-Arabia, i anledning kong Fadhs begravelse. Taya har overlevd en rekke kuppforsøk i løpet av sine 20 år ved makten. Presidenten ankom onsdag ettermiddag nabolandet Niger, men nektet å gi kommentarer om kuppet i hans hjemland.

Langvarig konflikt

Etter striden i 2003 har Taya slått nådeløst ned på opponenter, inkludert islamistene i hæren. Og et stort antall personer er arrestert, mistenkt for å planlegge å styrte presidenten. Han har også anklaget opposisjonen for å trene sine folk sammen med al-Qaida-tilknyttede opprørere i Algerie. Hans lederstil og antidemokratiske sinnelag har møtt mye kritikk.

Det vestafrikanske landet er tynt befolket med et innbyggertall på tre millioner. President Taya, som kom til makten ved et kupp i 1984, prøvde i 1990 å legitimere sin posisjon ved å avholde et valg, som viste seg å være preget av omfattende valgjuks. (ANB)