Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fidel Castro død

Statsledere og kubanere tok farvel med Fidel Castro under massiv minnemarkering

Den tidligere presidenten begraves 4. desember.

MARKERING: Titusenvis minnet Fidel Castro på Revolusjonsplassen i Havanna på Cuba natt til onsdag norsk tid. Foto: REUTERS/Edgard Garrido/NTB scanpix
MARKERING: Titusenvis minnet Fidel Castro på Revolusjonsplassen i Havanna på Cuba natt til onsdag norsk tid. Foto: REUTERS/Edgard Garrido/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kubanere strømmet til Revolusjonsplassen i Havanna for å sammen med regionale ledere hylle kommunistikonet Fidel Castro i en massiv minnemarkering.

Latinamerikanske og afrikanske ledere sluttet seg tirsdag kveld til markeringen som har trukket hundretusener sørgende. Presidentene fra Mexico, Ecuador, Bolivia, Venezuela, Panama, Sør-Afrika og Zimbabwe, samt ledere fra mindre karibiske nasjoner, har fløyet til Havanna for å hylle Castro, som døde i en alder av 90 år fredag.

- Cuba går gjennom et øyeblikk av dypt sjokk, sier Bolivias president Evo Morales, som omtaler Castro som «min bror, min venn».

Viktig alliert

Flere venstreorienterte latinamerikanske ledere omtaler Castro som en mentor, rollemodell og også en politisk farsfigur. Venezuelas president Nicolás Maduro, politisk arvtaker etter Hugo Chávez sier han ser Castro som en far for Venezuelas politiske utvikling som startet da Chávez fikk makten i 1999.

- To uendelige kjemper, far og sønn, av to søsterrevolusjoner, Cubas og Venezuelas, sa Maduro om de to mennene, skriver nyhetsbyrået DPA.

Fra vestlige land er det en nærmest kun symbolsk tilstedeværelse med underordnede representanter under minnemarkeringen, som illustrerer hvor polariserende den mangeårige revolusjonslederen var.

– Verdenssymbol

På Revolusjonsplassen ropte folkemengdene «lenge leve revolusjonen» og «Fidel! Fidel!». Titusenvis sørgende sto i kø for å passere et minnesmerke som er installert inne i det store monumentet på plassen, til ære for mannen som styrte dem i nesten et halvt århundre.

- Fidel er ikke død. Han er et verdenssymbol, og hans ideer har strekt seg ikke bare til Latin-Amerika, men over hele verden, sier antropologiprofessor Roberto Hernández Rosabal til AFP.

Markeringene i Havanna ble avsluttet med den massive minneseremonien tirsdag. Onsdag starter en fire dager lang prosesjon med Castros levninger langs hele øya til Santiago de Cuba, der urnen begraves 4. desember.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!