Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsledere over hele verden hyller Mandela

Flyr til Johannesburg for et siste farvel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er det minnestund for Nelson Mandela i Johannesburg. Den finner sted på den samme fotballstadionen hvor Mandela gjorde sin siste offtentlige opptreden, under fotball-VM i 2010.

Statsledere fra hele verden flyr inn for å vise sin respekt til den avdøde fredsprisvinneren.

Historisk samling av verdensledere Sørafrikanske myndigheter uttalte mandag at rundt 70 statsledere planlegger å komme til minnestunden, eller i begravelsen i Qunu søndag.

Myndighetene mener dette utgjør «en av de største samlingene av verdenssledere i historien».

Det forespeilede antallet ledere er tilsvarende oppmøtet i begravelsen til pave Johannes Paul II i 2005, melder New York Times.

Dette følget inkluderer, i tillegg til fire amerikanske presidenter, også FNs generalsekretær Ban Ki-moon og hans forgjenger, Kofi Annan, samt en rekke stasledere og kongelige, deriblant britenes statsminister David Cameron, Frankrikes François Hollande, Irans Hassan Rouhani, Cubas president Raul Castro og Zimbabwes Robert Mugabe.

Som representant for det norske kongehuset kommer kronprins Haakon. Statsminister Erna Solberg representerer regjeringa. De deltar derfor ikke i dagens nobelprisutdeling.

Fra Sverige stiller kronprinsesse Victoria og statsminister Fredrik Reinfeldt, fra Danmark kommer kronprins Frederik og statsminister Helle Thorning-Schmidt og fra Finland stiller president Sauli Niinistö.

Prestisjefull ankomst Den mest prestisjefylte transportmetoden til minnestunden skal være med den amerikanske presidentens «Air Force One», og her er det mange om beinet. Vanligvis sender amerikanerne en større delegasjon til denne typen begivenheter, men har denne gangen blitt bedt av sørafrikanske myndigheter om å begrense seg, melder Bloomberg News.

De eksklusive plassene i presidentens fly blir dermed forbeholdt president Barack Obama og førstedame Michelle, samt tidligere president George W. Bush og hans kone Laura. Tidligere utenriksminister Hillary Clinton vil også fly med presidenten. Tidligere presidenter Jimmy Carter og Bill Clinton kommer også i minnestunden, men flyr ikke med «Air Force One».

Obama, Castro og Ki-moon skal holde tale. Det samme skal Sør-Afrikas president Jacob Zuma og fire av Mandelas 18 barnebarn, skriver NTB.

Flere kjente personligheter Andre kjente personligheter, som Bono, Peter Gabriel, Spice Girls, Oprah Winfrey og skuespiller Morgan Freeman, som har portrettert Mandela i filmen Invictus, kommer også i minnestunden.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu hadde først meldt sin ankomst, men meldte deretter avbud, angivelig av økonomiske årsaker.
Dalai Lama deltar heller ikke i seremonien. Han skal tidligere ha blitt nektet visum til Sør-Afrika to ganger, i følge Washington Post.

Fotballstadionet har plass til 95 000 mennesker, og Washington Post melder at veier er sperret av i en omkrets på flere kvaratkilometer. Flere fotballstadioner i nærheten er utstyrt med skjermer for å ta unna de store folkemengdene. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media