Statslederes uttalelser

Verdens mektigste mennesker roser pave Johannes Paul II.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom sine over hundre reiser rundt i verden kom paven i kontakt med enormt mange mennesker. Det er anslått at han var i kontakt med 15 millioner mennesker. Paven samtalte med statslederne, de rike, mektige og berømte, men kjempet alltid for de fattige og vanskeligstilte.

Statsledere verden over maler et bilde av paven som en karismatisk forkjemper for fred og menneskeverd.

Jacques Chirac

- Historien vil huske en eksepsjonell, suveren pave som kommuniserte det kristne budskap med en karisma, overbevisning og medlidenhet som ga en enestående gjenklang, sier den franske presidenten.

Tony Blair

- Gjennom et hardt og ofte vanskelig liv, sto han for sosial rettferdighet, og han sto på de undertryktes side, enten som en ung mann stilt overfor nazi-okkupasjonen av Polen, eller senere, da han utfordret kommunistregimet. Han vaklet aldri i kampen for det han mente var godt og riktig, sier Storbritannias statsminister.

George W. Bush

- Amerikanere hadde en spesiell grunn til å elske mannen fra Krakow, sier USAs president George W. Bush, som beskriver paven som en kilde til inspirasjon for millioner av Amerikanere, og mange andre.

Bush kaller paven en av historiens store ledere.

Shimon Peres

Israels visestatsminister sier at paven ga et betydelig bidrag til kampen mot antisemittisme.

- Han ga form til det beste i mennesket. Hans handlinger og standpunkter knyttet bånd mellom katolsk og jødisk tro, sier han.

Mahmoud Abbas

- Vi kommer til å savne ham og hans fremragende religiøse vesen. Han viet livet sitt til å forsvare verdiene fred, frihet og likeverd. Han forsvarte palestinernes rettigheter, frihet og uavhengighet, sier palestinernes leder Mahmoud Abbas.

Kofi Annan

- Uavhengig av roleln som åndelig leder for mer enn en milliard menn, kvinner og barn, var han en hardarbeidende forkjemper for fred, en pionér innen dialog på tvers av tro og en som drev fram en kritisk selv-evaluering av kirken, sier FNs generalsekretær.

Gerhard Schröder

- Pave Johannes Paul skrev historie. Gjennom sitt virke, og gjennom en imponerende personlighet, forandret han verden, sier rikskansleren, som berømmet pavens arbeid for fred, menneskerettigheter, solidaritet og rettferdighet.

KOFI ANNAN: FNs generalsektretær.
MAHMOUD ABBAS: Palestinernes leder.
TONY BLAIR: Storbritannias statsminister.