Statsmeteorolog er sikker på hvor lukt-mysteriet stammer fra

Skylder ikke på «Roar».

VOND LUKT: Fredag kveld kom det en rekke klager på vond lukt i Midt-Norge. Her er utsikt mot øst fra tårnet i Nidarosdomen i Trondheim.
Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
VOND LUKT: Fredag kveld kom det en rekke klager på vond lukt i Midt-Norge. Her er utsikt mot øst fra tårnet i Nidarosdomen i Trondheim. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sent fredag kveld kom det en rekke klager og bekymringsmeldinger om kloakklukt ved Nordmøre og i Trondheims-området.

I natt forteller statsmeteorolog Aurora Stenmark at lukta med stor sikkerhet kommer fra Island.

- Vi har ikke oversikt over hva dette skyldes, men vi har sett på luftstrømmen at det kommer fra Island, sier statsmeteorologen til Dagbladet i natt.

- Svovel Politiet på Nordmøre meldte fredag kveld at de fikk mange henvendelser om «drittlukt»

- Mange telefoner fra KSU, Molde og Averøy. «Spesiell lukt svovel, kloakk, rottent egg», skrev politiet på Twitter.

En annen observant leser tipset Dagbladet om at det fra Island har vært varslet at vulkanen Helka vil gi fra seg en del gass, blant annet svovelgass, som kan forklare den beskrevne lukta av «svovel og råttent egg».

- Jeg kan ikke si noe om hva som er årsaken til lukta. Men det er de høyereliggende luftstrømmene som tar dette i en rask bane fra Island og til kyststrøkene i Norge, sier statsmeteorolog Stenmark.

- Ikke «Roar» Lokalavisa Tidens Krav melder at det kan være en raskt økende flom i elva Skaftá på Island som er årsaken til stanken som kjennes over store deler av Midt-Norge. Elva renner nemlig gjennom et lavalandskap, og flommen bidrar til å øke svovelproduksjonen, skriver icelandreview.com.

Også svenske Östersund Posten melder om flere klager på svovellukt.

Vaktleder ved Trondheim bydrift, Trond Ellefsen, skyldte på ekstremværet «Roar» i går kveld:

- Det er utrolig rart om det er kloakkfortetting på så mange plasser samtidig. Derfor tror jeg det har noe med vinden å gjøre, sier Ellefsen til Adressa.

Statsmeteorolog Aurora Stenmark frikjenner derimot «Roar».

- Det går i høyden over Island og inn mot norske-kysten. Ekstremværet har neppe noe med dette å gjøre. Jeg tror ikke vi skal gi «Roar» skylda for dette, sier Stenmark til Dagbladet i natt.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram