SPENT. Resultatene fra søndagens regjeringsvalg i Tyrkia er klare - men utfallet og konsekvensene hersker det full forvirring rundt. Foto:  Xinhua/Sipa USA
SPENT. Resultatene fra søndagens regjeringsvalg i Tyrkia er klare - men utfallet og konsekvensene hersker det full forvirring rundt. Foto: Xinhua/Sipa USAVis mer

Statsminister: - AKP vant valget. Ekspertene: - Nederlag for AKP

Slik stemte tyrkere i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Resultatene fra søndagens regjeringsvalg i Tyrkia er klart - men utfallet og konsekvensene hersker det full forvirring rundt.

- Et stort nederlag for president Erdogan (AKP), sa Tyrkia-ekspert Einar Wigen til NTB.

- Alle bør kunne se at AKP er vinneren, sa statsminister Ahmet Davutoglu.

«Norsk» støtte Det religiøse partiet AKP fikk 40 prosent av stemmene. Det kurdiske Folkets Demokratiske Parti (HDP) fikk 12 prosent av stemmene. Det største opposisjonspartiet Det republikanske folkepartiet (CHP) fikk 25 prosent og det høyrenasjonalistiske MHP fikk 16 prosent av stemmene.

Den tyrkiske avisa Milliyet har offentliggjort en oversikt over stemmene fra tyrkiske statsborgere bosatt i Norge. Det viser klar fordel den sittende presidenten Recep Tayyip Erdogan.

Oversikten gir følgende valgresultat basert på stemmene:

• AKP: 42,7
• HDP: 27,99
• CHP: 17,85
• MHP: 9,21

PRESIDENT: Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis
PRESIDENT: Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis Vis mer

Tallene viser at en stor andel også av tyrkere i Norge støtter den sittende presidenten Erdogan. Samtidig er det en større andel som stemmer på det kurdiske partiet HDP (27,99), enn prosentandelen på landsbasis (12).

President Erdogan har styrt landet i en årrekke og framstått som kontroversiell i forkant av valget.

Erdogan sanker mange stemmer blant tyrkiske muslimer og brakte religion inn i valgkampen. Presidenten oppfordret konservative troende til å stemme på Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP), som Erdogan selv grunnla i 2001.

- Vi vil ikke gi rom for dem som protesterer mot vår oppfordring til bønn, uttalte han før valget.

Der rakket han også ned på den gamle sekulære eliten, som vokste fram etter at Tyrkias landsfader Atatürk på 1920-tallet avskaffet det tidligere kalifatet og innførte et skarpt skille mellom religion og politikk.

Eksperter mente derimot at Tyrkias største parti - AKP - sviktet under valget.

- Nederlag Tyrkia-ekspert Einar Wigen mener valget vil medføre fundamentale endringer for landets politikk.

- Uansett om Tyrkia ender opp med en koalisjon eller en mindretallsregjering, er valget et stort nederlag for Erdogan. Han hadde satset på å ha full kontroll over tyrkisk politikk i lang tid, og dette medfører fundamentale endringer i planene hans, sa Tyrkia-ekspert Einar Wigen, som er postdoktor ved Institutt for kulturstudier ved Universitetet i Oslo.

Han nevner svak økonomisk vekst som en av hovedgrunnene til at det regjerende Rettferds- og utviklingspartiets (AKP) styre ser ut til å slå sprekker. Wigen tror valget vil få store konsekvenser for Tyrkia.

Men AKP er fortsatt landets klart største parti med om lag 40 prosent av stemmene i søndagens valg.

- Alle bør kunne se at AKP er vinneren, sa Davutoglu i en tale fra balkongen til partihovedkvarteret i hovedstaden Ankara søndag kveld.

AKP fikk rundt 40 prosent av stemmene under årets valg. I 2011 fikk partiet 50,3 prosent