Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsminister avhøres av politiet

Den finske statsministeren skal avhøres av politiet fordi hun visste for mye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finlands statsminister Anneli Jäätteenmäki skal avhøres av politiet om hvordan hun fikk hemmelig informasjon om sin forgjenger Paavo Lipponens møte med USAs president George W. Bush.

Så langt har hun rotet seg inn i selvmotsigende forklaringer, og hele hennes politiske troverdighet står på spill. Saken går nå bare under navnet «Irak-gate», og politiske motstandere værer en regjeringskrise.

Det begynte med Lipponens møte med Bush i Washington i desember i fjor. Den finske ambassaden skrev et referat som ble hemmeligstemplet. I notatet berømmer Lipponen USA for å ha fulgt FN-resolusjonene i Irak-spørsmålet. Bush takker på sin side Finland for å ha sluttet seg til «koalisjonen»

Brukt i valgkampen

Opplysningene i dette hemmeligstemplede notatet lekket ut, og Centerleder Jäätteenmäki brukte opplysningene mot Lipponen i valgkampen tidligere i år.

Hun anklaget ham for å støtte USAs krig mot Irak.

Så vel det finske utenriksdepartementet som politiet har undersøkt hvem som lekket ut opplysningene. Men det mest betente spørsmålet er nok statsministerens motstridende uttalelser og hemmelighetskremmerier. Jäätteenmäki har tidligere konsekvent benektet at hun skulle hatt tilgang til Irak-dokumentene eller at hun skulle kjenne til den som ga ut informasjonen. Men det hele tok en ny vending da kveldsavisa Ilta-Sanomat nylig avslørte en protokoll fra Centerpartiets arbeidsmøte i mars. Ifølge disse papirene hadde Jäätteenmäki hatt tilgang til UDs dokumenter og kjennskap til hvem som utleverte dem. Møteprotokollen er underskrevet av Jäätteenmäki, men i begynnelsen benektet hun til og med dette. Meget alvorlig Sakkyndige betrakter «Irak-gate» som meget alvorlig. De mener det i seg selv er alvorlig at hemmeligstemplede dokumenter kan lekke ut fra UD. Det blir ikke mindre alvorlig av at Jäätteenmäki brukte dette materialet i sin valgkampanje. - Det er prinsipielt en alvorlig sak. Hun begikk en feil, hun visste det var hemmeligstemplede dokumenter, sier professor i statsvitenskap ved Åbo Akademi, Göran Djupsund. - I mange andre land ville en lignende historie sannsynligvis allerede fått alvorlige konsekvenser, legger han til. Opposisjonspartiet Kristeligdemokratene har da også krevd regjeringens avgang. Men hittil har begge regjeringspartiene, Centern og Sosialdemokratene, understreket at Irak-saken ikke har forstyrret regjeringens arbeid.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media