Statsminister beklager sexslaveri

For under en måned siden etterlyste han bevis på sexslaveri. Nå sier Japans statsminister «unnskyld».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Tidligere denne måneden provoserte Japans statsminister Shinzo Abe da han etterlyste bevis for at det japanske militæret kidnappet kvinner til å være sexslaver for japanske soldater under den annen verdenskrig.

I dag kom en uforbeholden unnskyldning til blant annet koreanske og kinesiske kvinner i en tale i det japanske parlamentet.

- Jeg unnskylder her og nå som statsminister, skriver BBC.

Han erkjente dermed at den japanske hæren organiserte og drev bordeller for sine tropper under krigen.

- Som jeg ofte sier - jeg føler sympati for de menneskene som måtte tåle tøffe forhold, og jeg beklager det faktum at de ble tvunget inn i denne situasjonen på den tiden, sa han i talen.

Benektet tidligere

Disse uttalelsene står i sterk kontrast til tidligere kommentarer fra slutten av februar og begynnelsen av mars: «ingen bevis for at det har vært tvang» og «det var ikke som at militærpoliti brøt seg inn i folks hjem og tok dem av gårde som kidnappere».

Mange historikere mener Japan trolig tvang opptil 200 000 kvinner til å være sexslaver under krigen. De aller fleste av dem var kinesiske og koranske, men også filippinske, indonesiske og taiwanske kvinner ble tvunget til sexslaveri.

<strong><b>EX-SEXSLAVER PROTESTERTE:</strong></b> Koreanske kvinner som ble tvunget til sexslaveri for japanske soldater under annen verdenskrig protesterte under en demonstrasjon utenfor den japanske ambassaden i Seoul, Sør-Korea 21. mars. Foto: Scanpix, AP Photo, Ahn Young-joon.
EX-SEXSLAVER PROTESTERTE: Koreanske kvinner som ble tvunget til sexslaveri for japanske soldater under annen verdenskrig protesterte under en demonstrasjon utenfor den japanske ambassaden i Seoul, Sør-Korea 21. mars. Foto: Scanpix, AP Photo, Ahn Young-joon. Vis mer


Felles fiende

Kina og Sør-Korea som ellers ikke er verdens beste venner, er i harmen mot Japans overgrep, skjønt enige.

Både Kina og Sør-Korea har gått sterkt ut mot den japanske statsministerens uttalelser som de mener er revisjonistiske.

Sør-Koreas utenriksminister Song Min-soon har sagt den japanske lederens uttalelser «ikke bedrer forsøk på å bygge et bedre forhold mellom deres to nasjoner».

Kinas utenriksminister Li Zhaoxing går så langt som å si:

- Behandlingen av de såkalte komfortkvinnene er en av de alvorligste kriminelle handlingene utført av japanske militarister under den annen verdenskrig.


Ingen erstatning

De aller fleste «komfortkvinner» som sexslavene blir omskrevet til på japansk, kan se langt etter økonomisk kompensasjon fra den japanske stat for overgrepene de ble utsatt for.

Tokyo satte opp et kompensasjonsfond i 1995, men fondet får ikke tilført statlige midler. Det baserer seg på private donasjoner.

FULL RETRETT: Japans statsminister Shinzo Abe ba tidligere om bevis på sexslaveri, nå sier han unnskyld på vegne av Japan. Arkivfoto: Scanpix, AP Photo, Itsuo Inouye.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer