Statsminister dømt til 30 års fengsel

En militær domstol i Kambodsja har dømt tidligere statsminister prins Norodom Ranariddh til 30 års fengsel og en erstatning på 380 millioner kroner for å ha samarbeidet med Røde Khmer-bevegelsen om å styrte regjeringen i fjor sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fengselsstraffen kom ikke overraskende, men den høye erstatningssummen kan stikke kjepper i hjulene for gjennomføringen av en fredsplan som skal lede fram til et demokratisk valg i landet til sommeren, mener politiske kommentatorer. Pengekravet kan true hele fredsprosessen, sier de.

- Dommen viser et sterkt ønske om å straffe. Den gjenspeiler ikke et ønske om å få til en virkelig politisk løsning, sier en diplomat.

I henhold til fredsplanen som Japan har forhandlet fram, skulle Ranariddh stilles for retten og dømmes for deretter å bli benådet av sin far, kong Norodom Sihanouk. Amnestiet skal ifølge planen sikre slutt på stridighetene og at prins Ranariddh kunne vende tilbake til Kambodsja fra sitt eksil i Thailand og tre inn i politikken igjen. Det planlegges valg i Kambodsja i juli.

Men hvis Ranariddh møtes med et pengekrav på 380 millioner kroner (50 millioner dollar) når han krysser grensa, er det ikke sikkert han vil komme tilbake, mener kommentatorer.

Den japanske fredsplanen er godkjent både av statsminister Hun Sen og prins Ranariddh.

Ifølge planen må både Hun Sen og hans nye med-statsminister Ung Huot, skriftlig støtte benådningssøknaden for Ranariddh.

Prins Ranariddh kommenterte dommen fra Bangkok, og kalte den «avskyelig».

Prinsens søster vil en av de første dagene skrive til sin far kong Norodom Sihanouk og be ham benåde sønnen. - Hun skal skrive til kongen torsdag. Det er han som har ballen nå, sier en av prins Ranariddhs nære medarbeidere, kong Vibol.

Vibol sier at dommen ikke vil få noen innvirkning på fredsplanen. - Den vil ikke få noen betydning. Men hvem har forårsaket denne skaden? Det har Hun Sen gjort, det er han som skulle ha svart for alle rettens anklager, sier Vibol.

Ranariddh og Vibol hevder at det var Ranariddhs med-statsminister Hun Sen som sto bak kuppforsøket i juli i fjor, da Ranariddh ble fjernet. De to rivalene hadde delt makten og statsministerposten siden det siste valget i Kambodsja i 1993. Ranardiddh vant en knepen seier, men gikk med på å danne en koalisjon med Hun Sen, i tråd med en FN-plan.

(NTB-Reuters-AFP)