Statsminister Erna Solberg varsler lovendring: Vil hemmeligholde sin egen og offentlige ansattes kalendere

Innsyn i en statsministers kalender er viktig for allmennhetens demokratiske kontroll, mener Stortingets ombudsmann. Nå møter han motstand fra statsministeren.

NEI TIL INNSYN: Statsminister Erna Solberg vil inndra dagens rett til innsyn i politikere og offentlige ansattes kalender. Initiativet kommer etter at Solberg selv ble pålagt å gi innsyn. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
NEI TIL INNSYN: Statsminister Erna Solberg vil inndra dagens rett til innsyn i politikere og offentlige ansattes kalender. Initiativet kommer etter at Solberg selv ble pålagt å gi innsyn. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kalenderen til offentlige tjenestemenn er i dag åpen for innsyn. Hvem som helst kan henvende seg til et offentlig kontor og spørre om å få opplyst hvilke møter en politiker eller offentlig leder har hatt med ulike aktører i samfunnet.

I 2014 fikk for eksempel lokalavisen Vigga innsyn i Outlook-kalenderen til rådmannen og ordføreren i Lesja kommune, etter en marsjordre fra Fylkesmannen i Oppland.

Etter en klage fra Dagbladet fikk nylig statsminister Erna Solberg (H) beskjed fra Sivilombudsmannen om det samme - nemlig å gi innsyn i kalenderposter tilbake i tid.

Men Solberg har hittil ikke gitt innsyn slik hun er bedt om. I stedet er det kun de møtene som statsministeren og hennes egen stab selv ønsker offentlighet om, som er blitt publisert på regjeringen.no.

Mener innsyn er overvåking

I et brev tar statsminister Erna Solberg nå til motmæle mot Sivilombudsmannens uttalelse, som fastslår at åpenhet skal være hovedregelen når noen spør om innsyn i hennes kalender.

Det er i dag Aage Thor Falkanger som innehar rollen som ombudsmann. Han har permisjon fra jobben som dommer i Norges høyesterett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer