Statsminister for kaotiske tider

Helt overraskende ble Hazem el-Beblawi i går utnevnt til midlertidig statsminister i Egypt. Men det er langt fra sikkert at han klarer å lage regjering i det politiske kaoset som hersker.

VANSKELIG JOBB: President Adly Mansour, til høyre sammen med Egypts nye statsminister Hazem el-Beblawi (AP Photo) Scanpix
VANSKELIG JOBB: President Adly Mansour, til høyre sammen med Egypts nye statsminister Hazem el-Beblawi (AP Photo) ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

El-Beblawi møter et kaotisk politisk landskap. Veikartet den midlertidige presidenten Adly Mansour har lagt fram på vegne av de militære blir kritisert fra både islamistene og de liberale. De liberale i Tamarod, som startet demonstrasjonene, sier at heller ikke de ble konsultert før veikartet ble lagt fram.

Ikke optimist
Den nye statsministeren startet arbeidet med å danne en ny regjering i formiddag. Ifølge nyhetsbyrået Reuters møtte han Mohamed ElBaradai og andre liberale ledere.

Men El-Beblawi virket ikke veldig optimistisk når det gjelder å danne en ny regjering.

- Det er alltid mer enn ett alternativ, og du kan ikke tilfredsstille alle, sa han.

Utnevnelsen av el-Beblawi kom etter at en rekke medier noen timer før hadde meldt at tidligere finansminister Samir Radwan var plukket ut til å lede en overgangsregjering, og at han var godtatt av det ultrareligiøse partiet Al-Nour.

Minst omstridt
El-Beblawi, som var finansminister i fire-fem måneder i 2011, skal ha vært den minst kontroversielle av de statsministerkandidatene som ble foreslått etter at fredsprisvinner Mohamed ElBaradei først ble utnevnt og deretter avsatt av de militære seint lørdag kveld. Men ElBaradei som var uspiselig for Al-Nour som regjeringssjef, ble i går i stedet utnevnt til visepresident med ansvar for Egypts forhold til utlandet.

El-Beblawi, som er født i 1936, er utdannet jurist og økonom. Han underviste i økonomi ved flere egyptiske universiteter fram til 1980 da han ble sjef for Kuwaits industribank. Seinere var han leder for den egyptiske utviklingsbanken, før han jobbet noen år for FN og Det arabiske pengefondet.

Kort karriere
Etter at Hosni Mubarak ble styrtet, var el-Beblawi en av dem som grunnla det egyptiske sosialdemokratiske partiet. Han ble utnevnt til finansminister i juli 2011, da han etterfulgte Samir Radwan. Jobben som finansminister ble imidlertid kort. Han gikk av frivillig i desember samme år, ikke minst som en protest mot angrepene på kristne koptere et par måneder tidligere.

Den politiske situasjonen i Egypt har vært helt kaotisk de siste dagene, med stadig nye spekulasjoner som er blitt avkreftet nesten like fort som de er kommet.

Det mest interessante med gårsdagens utnevnelse av el-Beblawi er at han ikke vil bli tatt i ed før han har fått alle statsråder på plass. Det tyder bare på én ting: De militære er ikke sikre på om han klarer å få stablet en levedyktig overgangsregjering på beina. Klarer han ikke det, er hans dager som statsminister talte.

Uten makt
Med den splittelsen som er blant Mursi-motstanderne som fikk den egyptiske presidenten sparket, kan det ta en stund før el-Beblawi blir tatt i ed. Kanskje går det raskere enn antatt, men uansett har den tidligere akademikeren og bankmannen tatt på seg en av verdens minst misunnelsesverdige politiske jobber.

Det verste er at hans eventuelle regjering bare vil være et forretningsministerium uten noen makt. Den sitter formelt hos president Adli al-Mansour — som skal styre ved hjelp av dekreter — men reelt hos de militære, først og fremst forsvarsminister og forsvarssjef Abdul Fattah al-Sisi. General al-Sisi er Egypts mektigste mann og vil trolig forbli det i lang tid framover.

Les Morten Strands kommentar fra Kairo her.

Les Jan-Erik Smildens kommentar om de militæres veikart her.