Statsminister hjelper narkodømt

Brevveksler med jenta som ble tatt med dop av Bali-tollere. Håper på kriminelle vitner i ankesak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Australias statsminister John Howard offentliggjorde i dag brevet han har sendt til Schapelle Corby (28). På den indonesiske ferieøya Bali ble hun i oktober stanset med 4,1 kilo marihuana. Hun har hele tida hevdet at stoffet ble plantet av bagasjesjauere uten hennes viten, og saken til skjønnhetspleie-studenten har fått enorm internasjonal mediedekning.

- Vi vil fortsette å gi all den assistanse som vårt rettssystem tillater, skriver politikeren som svar på brevet hun sendte 5. juli.

Skylder på dopring

28-åringen ble i mai dømt til 20 års fengsel, men håper at nye vitner i ankesaken vil få henne frikjent. I verste fall kan hun dømmes til døden i det muslimske landet som har streng narkolovgivning. Kampen står nå om å få flest mulig mennesker med kjennskap til smuglinga, til å vitne i hennes favør.

Angivelig skal surfebaggen hennes ha blitt brukt for å transportere dopet fra Brisbane til Sydney, og så skal Sydney-sjauerne i dopringen ved en feiltakelse ikke ha plukket ut stoffet før bagasjen ble videresendt til Bali. Fengselsinnsatt John Patrick Ford har fortalt at han overhørte en samtale der en mann innrømmer å ha plantet dopet i Brisbane. Ford navnga i retten hvem som eide dopet, og ble etter rettssaken banket opp og knivstukket i fengselet i Australia.

Søker ikke benådning

Nyhetsbyrået AP skriver at forsvarerne har opptil tolv potensielle vitner - noen australske fanger, andre baggasjesjauere og flyplassansatte. John Howard lover å gjøre det han kan for at disse skal kunne hjelpe Schapelle uten å selv risikere straffeforfølgelse.

- Men vi kan ikke få noen til å vitne mot sin egen vilje, understreker han.

Dersom anken ikke fører fram, håper australske myndigheter at de kan få Schapelle hjem for å la henne sone under bedre forhold. Myndighetene forsøker for tida å forhandle fram en generell utvekslingsordning med Indonesia. 28-åringen har sagt at hun ikke vil søke den indonesiske presidenten om benådning dersom hun blir dømt, fordi dette innebærer å innrømme skyld.

Vil hjem fra mareritt

- Jeg trenger din hjelp til å bevise min uskyld i retten slik at jeg kan slippe fri fra dette marerittet, skriver Schapelle i brevet til Howard.

I en spørreundersøkelse for Sydney Morning Herald forrige måned svarte 47 prosent at de trodde 28-åringen var uskyldig, 17 prosent mente hun hadde smuglet, mens 36 prosent ikke hadde gjort seg opp noen mening.

• Les alt om den innfløkte og kontroversielle saken hos nettleksikonet Wikipedia.

• Dagbladet.no skrev om de følelsesladde utbruddene i retten da Schapelle ble dømt i mai.

<B>MOT-PROTEST: I Jakarta protesterte indonesere fordi den australske jenta ikke fikk dødsstraff.
<B>KNAKK SAMMEN: Schapelle svimte av under rettssaken og den måtte utsettes på grunn av helsa hennes. Her mottar hun dommen.
<B>STØTTER CORBY: Statsminister John Howard lover i brevet å gjøre det han kan for at Schapelle skal få en rettferdig rettssak.
<B>BESØKER SØSTEREN: Bildet ble tatt tidligere i dag da storesøster Mercedes og foreldrene hadde med mat til Schapelle i fengselet. Hun fylte 28 år i går.
<B>AMPERT MELLOM LANDENE: Den indonesiske ambassaden i Canberra måtte evakueres etter å ha fått tilsendt en konvolutt med bakterier like etter Corby-dommen.
<B>INGEN KJÆRE MOR HOS DOMMEREN: Schapelle Corby får trøst av familien etter dommen i mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer