Statsminister i hardt vær

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt er igjen rammet av en sak som reiser alvorlig tvil om hans lederskap og evne til å rekruttere kompetente medarbeidere. Etter ei ukes intens mediedekning av en fuktig restaurant-romanse mellom en TV-reporter og Reinfeldts aller nærmeste medarbeider, statssekretær Ulrica Schenström, som den aktuelle kvelden hadde jour-ansvaret for Sveriges kriseberedskap, ble hun nødt til å trekke seg fra statssekretærjobben.

Schenström-affæren føyer seg inn i rekka av oppsiktsvekkende avganger fra Reinfeldts borgerlige regjering. Etter bare ett år har tre statsråder og to statssekretærer vært nødt til å gå av under skandale- og krisepregede omstendigheter. Nå diskuterer hele det svenske politiske miljø hvorfor Reinfeldt går på den ene personalmessige smellen etter den andre.

Med en kraftig høykonjunktur i ryggen og en uvanlig sammensveiset borgerlig blokk, lå alt til rette for at Reinfeldt-regjeringen skulle få en drømmestart. I stedet ble starten et mareritt.

Allerede den første uka måtte to av de nye statsrådene gå på grunn av ubetalte TV-lisenser, skatte-planlegging og svarte barnevakter. Siden har det gått slag i slag med omstridte opsjoner i oljebransjen, tvilsomme akademiske titler, og nå en

beruset statssekretær på kriseberedskapsvakt.

Og det tar ikke slutt. Schenströms etterfølger var knapt utpekt för hun måtte innrømme at hun har brukt svart arbeidskraft på et byggeoppdrag.

Et tydelig mønster avtegner seg: Medienes stadig mer nærgående gransking av politikerne, mangelen på regjeringserfaring i Reinfeldts mannskap og regjeringssjefens passivitet når alarmen går. Nå mener mange at han ikke tåler flere affærer. Reinfeldt vet hvordan man skal vinne makt. Men som det heter i Holbergs «Den politiske kannestøper»: Ett er et sjøkart at forstå, et annet er et skip at føre.