Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsminister i knipe

For første gang etter meningsmålingene der Fremskrittspartiet er blitt landets største parti, møttes Carl I. Hagen og statsminister Jens Stoltenberg i går kveld i tv-duell, i to omganger, i begge de største kanalene. Og én ting er sikkert: Stoltenberg og Arbeiderpartiet har en tøff tid foran seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • For Carl I. Hagen soler seg i suksessen, framstår enda mer suverent og tør å være enda frekkere. Det kostet Hagen ingen ting å innrømme at han har endret syn på atomberedskapen i Barentshavet etter den russiske ubåtulykken. Han lot som om det ikke er noe problem at Fremskrittspartiet både vil grunnlovsfeste at oljefondet skal gå til framtidige pensjoner, og samtidig bruke mer oljepenger på mange andre formål. Glatt avfeide Hagen statsministerens påpeking av inkonsekvensen i Frp's økonomiske politikk som «bokholdertriks».
  • Det er ikke lett å forklare velgerne samfunnsøkonomiske mekanismer i en TV-debatt. Resonnementene er krevende, og til dels omstridte. I første omgang vinner den som hever seg over dilemmaer og problemer, og som later som om økonomisk styring er den enkleste ting av verden, slik Carl I. Hagen gjør.
  • Statsminister Jens Stoltenberg er i alvorlig knipe hvis målet er raskt å vinne tilbake tapte velgere og hjemmesittere. Stoltenberg kan ikke skjønnmale situasjonen i norsk helsevesen, eldreomsorg og familieøkonomi. For da kjenner ikke folk seg igjen i virkelighetsbeskrivelsen, og blir et lett bytte for Fremskrittspartiet. Samtidig må statsministeren ta igjen mot Hagens verste svartmaling. For gir han Frp-lederen rett når han skildrer krise og elendighet, slår dette tilbake på Arbeiderpartiet, som har det største ansvaret for dagens situasjon.
  • «Hagen snakker, vi bygger ut velferdsordningene skritt for skritt,» var statsministerens hovedbudskap.

Det er et tungt budskap å selge. Velgernes hukommelse er alltid kort, og for tida er deres utålmodighet stor.