Statsminister i solnedgang

Bare KrF-leder Dagfinn Høybråten og kona Bjørg vet hva Kjell Magne Bondevik tenker om sin politiske framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arendal/Lyngdal/Grimstad/Sørlandet(Dagbladet): Verken Høyre-leder Erna Solberg eller Venstre-leder Lars Sponheim vet hvor lenge Kjell Magne Bondevik selv ønsker å fortsette som statsminister om det skulle bli ikke-sosialistisk flertall etter valget. Det bekrefter Bondevik overfor Dagbladet.

- Jeg har snakket med Dagfinn. Han vet hva jeg tenker om dette. De andre partilederne vet nok ikke det. Hva Dagfinn og jeg har snakket om, blir mellom oss, sier Bondevik til Dagbladet.

Bondevik skjuler ikke sin irritasjon over høyttenkningen blant Høyre-representanter på Stortinget. Mange av dem tror ifølge VG at Bondevik vil gå av som statsminister og overlate roret til Erna Solberg midtveis i neste stortingsperiode. Noen mener dette også er Høyre-lederens forståelse av Bondevik.

- Dette er bare spekulasjoner. Jeg står på som statsminister, og tror muligheten for at vi kan fortsette etter valget er økende. Jeg avgjør om og eventuelt når jeg skal gå av som statsminister. Jeg har snakket med både Erna Solberg og Lars Sponheim igjen, og de står bak meg, fastslår Bondevik

- Tror du muligheten for at det kan bli Høyre-statsminister bidra til å mobilisere Høyre-velgere ?

- Det kan godt hende de tenker slik. Jeg skjønner at Høyre-folk ønsker at de skal få en statsminister fra Høyre. Men det finnes ingen slik plan som Høyre-folkene nå spekulerer i, sier Bondevik, som i går feiret 58 årsdag "på veien" på Sørlandet med flere serveringer av kaffe og vafler.

 -Om to år er du 60 år, det er vel en passende anledning til å gå av som statsminister?

- Hehe, du får meg ikke til å si noe mer om dette.

SOLNEDGANG: Både Sørlandet og Kjell Magne Bondevik opplevde en Indian Summer i helga, men for Bondevik kan det være siste valgkamp og siste vers for samarbeidsregjeringen. Uansett lover Bondevik , her på besøk på Lyngdal Dyrskue, Jens Stoltenberg kamp til døra. Alle foto: Truls Brekke
SOLNEDGANG: Både Sørlandet og Kjell Magne Bondevik opplevde en Indian Summer i helga, men for Bondevik kan det være siste valgkamp og siste vers for samarbeidsregjeringen. Uansett lover Bondevik , her på besøk på Lyngdal Dyrskue, Jens Stoltenberg kamp til døra. Alle foto: Truls Brekke Vis mer

- Han slutter nok når vi setter foten ned, fleiper Bondeviks eldste sønn Bjørn Bondevik.Hos bokhandleren i GrimstadVi har fått statsministeren til å svinge innom bokhandleren i Grimstad, dvs. Bondeviks eldste sønn som driver bokhandel her. Under valgkampeturneen på Sørlandet benytter pappa Bondevik anledningen til å bo hos sønnen. Før valgkampprogrammet fredag rekker han å følge barnebarnet Thea Christine (2 1/2) i barnehagen.
- Hva vi drøfter i familierådet, forteller jeg ikke Dagbladet, slår statsministeren fast.

Dagbladet har fulgt Bondevik i et par døgn før innspurten av valgkampen, og det som kan bli oppløpssida på Bondeviks liv i norsk politikk. For fortsatt leder de rødgrønne på målingene, og i Dagbladet i går sa Jens Stoltenberg at han kjenner lukta av makt. Men Bondevik anser ikke slaget for tapt. Og i KrF-sterke Sørlandet får Bondevik oppmuntringer.
- Jeg forstår at Jens kjenner lukta av makt. De rødgrønne har hatt flertall lenge, men nå er det mer åpent. SV faller, og det er en realistisk mulighet nå til at det kan gå begge veier. Venstre er på vei opp, og KrF er i siget. Jeg skal gi Jens kamp til døra, forsikrer Bondevik.


Skjebneuke


Neste mandag vil det være klart om Bondevik-regjeringen får velgernes mandat til å fortsette, eller om det er over og ut fra norsk politikk for Bondevik.
- Ja, den siste uka vil avgjøre om regjeringen får fortsette eller ikke. Og for meg personlig er det vinn eller forsvinn, det er jeg forberedt på. Men stadig flere spør seg hvorfor vi skal skifte regjering når det går så bra for landet. Det er et godt spørsmål, for det er ingen grunn til å skifte, mener Bondevik.

Dagbladet har ligget på hjul Sørlandet rundt, på kryss og tvers, morgen til kveld, og konstatert at Bondevik er i kampform. Fra Bondevik startet valgkampen midt i august, har han nærmest teppebombet landet. Før valget neste mandag vil han, innimellom TV-sendte folkemøter, dueller med Stoltenberg og styring av landet, ha besøkt 12 fylker og alle landsdeler. SIste uka er det Finmark, Oslo og Akershus som får besøk.


Har god følelseI går avsluttet han et raid gjennom Agderfylkene.
Men største ledighet og rutine beveger Bondevik seg fra landbrukspolitikk på Lyngdal Dyrskue, til betydningen av frivillig arbeid på Fjære Menighets Ungdoms auksjon hvor for øvrig slipset hans ble auksjonert bort bort for 400 kromner. Fra spørsmål om norske styrker i Irak til eldreomsorg og vindmøller på Lista. Fra valgmøte i Arendal til møte med næringslivsfolk i Lillesand, fra møte med vanskeligstilt ungdom i Kristiansand til møte med masterstudenter i utviklingsstudier fra Norge og afrikanske land i Arendal og båttur med pressen på slep i Kristiansands skjærgård.

Hender som skal trykkes, autografer skal skrives, og ikke minst, mennesker som ikke har fått den hjelp og pleie de har krav på, skal høres. Aust-Agders utsatte stortingskandidat Åshild Duesund Voie må notere ned og følge opp. Det virker ikke som Bondevik er lei og sliten, 21 valgkamper til tross.
- Er du i din livs form? Er dette din beste valgkamp noensinne?
- Ja, formen er god og trives. 1997-valgkampen var KrFs og min beste valgkamp. Mot slutten av valgkampen rullet alt riktig vei. Det er litt for tidlig å si om denne valgkampen blir like tod, men jeg har litt av den samme følelsen nå. Løpet er ikke kjørt.

VAFFEL-LAND: Vafler og frivillig arbeid hører sammen, særligpå Sørlandet. Kjell Magne Bondevik smaker på vaflene til Gunnlaug Danbolt i Fjære ved Grimstad. Danholt har stekt vafler i 18 år på Fjøre Menighets Ungsoms årlige auksjon.
NYTT SLIPS: Statsminister måtte auksjonere bort slipset sitt på Fjære Menighets Ungdoms auksjon i går. Isteden fikk han i anledning 58-årsdagen og landskampen i fotball et slips i nasjonalfargene.
I SIGET: KrF er i siget, mener Kjell Magne Bondevik som feide gjennom Agder-fylken i helga. I det nydelige septemberværet fikk han med seg båttur i Kristiansands skjærgård.
FAMILIE: Kjell Magne BOndevik prøver å legge inn litt fritid og avkobling i sitt harde program, og i helga overnattet han hos sønnen Bjørn som også var til stede med datteren Thea Christine (2 1/2) på auksjonen til Fjære Menighets Ungdom.