Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsminister Jens Stoltenberg deltok på AUFs minnemarkering

Minnet AUFere som har gått bort.

TIL STEDE: Statsminister Jens Stoltenberg var også til stede under AUFs minnemarkering. Natt til i går døde hans mor Karin Stoltenberg. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
TIL STEDE: Statsminister Jens Stoltenberg var også til stede under AUFs minnemarkering. Natt til i går døde hans mor Karin Stoltenberg. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Før landsmøtet åpner offisielt i dag, arrangerte AUF en minneseremoni for de drepte i 22.juli-angrepet på Utøya samt andre AUFere som har mistet livet siden forrige landsmøte.

- Dette er noe vi har tradisjon for å gjøre. Minnes de som har gått bort siden forrige landsmøte. I år ble det naturligvis spesielt, sier AUF-leder Eskil Pedersen til Dagbladet.

Han var sterkt preget da han leste opp navnene til samtlige AUFere som døde siden forrige landsmøte. Landsmøtet avholdes hvert andre år, og Eskil Pedersen tar gjenvalg som leder for organisasjonen.

Tungt oppmøte I sin tale under minnemarkeringen sa Pedersen at han ikke kan tenke seg en bedre å måte å minnes de som har gått bort, enn å være sammen og diskutere politikk. Han sier selv at han er spent på å åpne landsmøtet.

- Det kribler ganske mye i magen nå. Men jeg gleder meg mest. Landsmøtet har jeg sett fram til lenge, sier Pedersen.

Blant de som var til stede på minnemarkeringen var justisminister Grete Faremo, helseminister Jonas Gahr Støre, arbeidsminister Anniken Huitfeldt, næringsminister Trond Giske, stortingspresident Dag Terje Andersen, statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide.

Barth Eide hadde selv en sønn som var på Utøya, men som kom fra terroren med livet i behold.

- Berør oss enormt Utenriksministeren sier at det var viktig for regjeringen å være representert under minnemarkeringen.

- Dette er noe som berører oss enormt. Å vise nærhet på det første landsmøtet til AUF etter 22. juli var var veldig viktig. Dette er en tragisk setting, men det var en veldig verdig sermoni, sier Eide til Dagbladet.

Han møter Utøya-overlevende Lara Rashid og gir henne klem. Begge er de enig om at det var viktig å minnes de døde, blant dem Laras søster Bano Rashid som ble drept på Utøya.

- Jens sin personlige sorg Også nylig avdøde  Karin Stoltenberg,statsminister Jens Stoltenbergs mor, ble nevnt i Eskil Pedersens minnetale.

- Karin Stoltenberg døde 80 år gammel. Hun var en banebrytende person i arbeidet for den moderne likestillingen, hyller Pedersen henne.

LANDSMØTET: AUF-leder Eskil Pedersen og resten av ungdomspartiet minnet de som har gått bort siden forrige landsmøtet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
LANDSMØTET: AUF-leder Eskil Pedersen og resten av ungdomspartiet minnet de som har gått bort siden forrige landsmøtet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

I går avlyste Jens Stoltenberg sitt politiske program. I dag brukte han tid på å være sammen med AUF.

- Det var bra at han fikk være her, også når han selv er opp i en egen personlig sorg, sier Barth Eide til Dagbladet.

Han gleder seg til å være med på paneldebatt om internasjonal solidaritet på landsmøtet i morgen.

- Jeg gleder meg spesielt over å være her å se alle disse engasjerte ungdommen, spesielt siden jeg selv har vært en av dem for 30 år siden, sier Barth Eide.

VIKTIG MED NÆRHET: Utenriksminister Espen Barth Eide forteller at det var viktig for han å vise sin støtte og nærhet til AUF under deres første landsmøtet etter 22. juli. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
VIKTIG MED NÆRHET: Utenriksminister Espen Barth Eide forteller at det var viktig for han å vise sin støtte og nærhet til AUF under deres første landsmøtet etter 22. juli. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer