KRITISERES: Denne uka er Erna Solberg på besøk i India, hvor hun blant annet skal møte landets statsminister, Narendra Modi. Han har blitt kritisert og latterliggjort for nyttårsintervjuet han ga i dagene før besøket. FOTO: Dmitry Lovetsky / AP / NTB Scanpix
KRITISERES: Denne uka er Erna Solberg på besøk i India, hvor hun blant annet skal møte landets statsminister, Narendra Modi. Han har blitt kritisert og latterliggjort for nyttårsintervjuet han ga i dagene før besøket. FOTO: Dmitry Lovetsky / AP / NTB ScanpixVis mer

Statsminister latterliggjort før Erna-besøk

Indias statsminister Narendra Modi mottar kritikk og latterliggjøres etter å ha stilt opp til et svært sjeldent intervju.

Midt i regjeringsforhandlingene har statsminister Erna Solberg (H) reist på et offisielt besøk til India. I løpet av turen skal hun blant annet møte Indias statsminister Narendra Modi og president Ram Nath Kovind.

Førstnevnte har blitt kritisert og latterliggjort etter at han ga et svært sjeldent intervju til nyhetsbyrået Asian News International (ANI) første nyttårsdag.

I Modis fire år som statsminister har han stilt opp til bare noen få intervjuer, og har aldri ledet en eneste pressekonferanse. Nå anklages han for å være redd for pressen, ifølge The Guardian.

«Fikset»

Journalister har gått ut og omtalt intervjuet som en «monolog», og mener at det virker særdeles lite kritisk. Kongresspartiet har kalt intervjuet «fikset», mens et medlem av parlamentet sier at spørsmålene «matet statsministeren, i stedet for å grille ham».

Twitter har én bruker publisert en tegneseriestripe hvor Modi intervjuer seg selv, mens en annen bruker mener at intervjuet er en «vits».

Helt siden Modi ble statsminister i 2014, har indiske medier uttrykt sin frustrasjon over manglende tilgang til ham. Men etter nyttårsintervjuet spredte frustrasjonen seg også til opposisjonspolitikeren Rahul Gandhi.

Han har satt spørsmålstegn til Modis avgjørelse om å nekte å stille opp til intervjuer uten å ha fått moderert spørsmålene på forhånd. På en pressekonferanse poengterte han hvordan Modi - i motsetning til andre politikere - er mindre tilgjengelig og villig til å svare på kritiske spørsmål.

- Modi har ikke mot til å sette seg ned foran deg, sa han.

- Typisk

I India er det vanlig at statsministere lar journalister følge dem når de reise på offisielle utenlandsbesøk - det gjør ikke Modi. Flere frykter at statsministerens manglende tilgjengelighet er skadelig for demokratiet.

- Oppførselen hans er typisk for sterke ledere med bred støtte, som er intolerante overfor pressen. Modi tror ikke han har behov for å bli utfordret, holdt ansvarlig eller svare på kritiske spørsmål, sier forfatter Parsa Venkateshwar Rao Jr., som driver med politisk analyse.

Men selv om ministeren kritiseres av motstandere, mottar han bred støtt blant tilhengere. De mener at han har mer enn nok kontakt med folket gjennom valgkampanjer og møter. Samtidig mener de at hans månedlige samtale på statlig radio når ut til mange flere indere enn hva uttalelsene hans på en pressekonferanse ville gjort.

- Problemet med alle disse formene for kommunikasjon er at de er formet som en monolog. I radiosamtalene svarer han på spørsmål som er blitt sendt til ham fra befolkningen på forhånd, og spørsmålene som velges ut er utelukkende lette, sier Rao Jr. til The Guardian.

Erna på reise

Erna Solberg blir med sin reise til India den første norske statsministeren til å besøke landet på ti år.

Med seg på reisen har hun en omfattende norsk næringslivsdelegasjon, og det er ventet at næringslivssamarbeid og havbruk vil bli viktige temaer for de politiske møtene, opplyser Statsministerens kontor.

- Jeg er glad for å ha med meg en stor norsk næringslivsdelegasjon til India. Det er både i Norges og Indias interesse å utvikle handel og næringslivssamarbeid. Det er bra for jobber og utvikling i begge land, sier statsministeren i en pressemelding.