Statsminister leder kriminell bande

Canberra (NTB-AP): Papua Ny-Guineas statsminister sa fredag i australsk fjernsyn at han er øverste sjef for landets kriminelle. Innrømmelsen kom i et videoopptak gjort med skjult kamera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptaket viser den omstridte statsministeren Bill Skate mens han sier at han er «gudfar» for den beryktede banden Rascals. Statsministeren kommenterer også sin personlige rolle i et drap. Programmet ble sendt av Australian Broadcasting Corporation TV.

En tidligere statsminister, Sir Rabbie Namaliu, krever at Bill Skate straks går av fra stillingen sin mens saken undersøkes. Saken er ødeleggende for Papua Ny-Guineas omdømme i hele verden, mener Namaliu.

Gudfar

- Hvis jeg ber mine bandemedlemmer om å drepe, så dreper de. Det er ingen annen gudfar. Jeg er gudfaren, sier statsminister Skate i opptaket.

Senere i opptaket beskriver han det samme drapet:

- Han skjøt et skudd... han bommet... jeg går ned... jeg sa til gutta mine... hold ham. De holdt ham... satte ham i bilen. Vi tok ham til det jævla (uforståelig stedsnavn) og kuttet ham i biter.

Bestikkelser

Avsløringene kommer etter at Skate onsdag ble anklaget for bestikkeler.

Et tidligere videoopptak viste statsminister Skate mens han tilsynelatende godkjente utbetaling av bestikkelser. begge opptakene er gjort av en australsk forretningsmann som tidligere var regjeringsrådgiver på Papua Ny-Guinea.

Det er ikke kjent hvor statsminister Skate oppholder seg, men han antas å være i den australske storbyen Sydney. Han har tidligere avvist alle anklager om bestikkelser og sier at den tidligere rådgiveren som gjorde opptakene er en pengeutpresser.