Statsminister lengter etter å slutte før tida

Ingen drømmejobb å lede Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Iraks statsminister Nouri al-Maliki angrer på valget av jobb og kommer absolutt ikke til å be om en ny periode.

Det kommer fram i et intervju med den amerikanske avisa Wall Street Journal, ifølge BBC News.

- Jeg skulle til og med ønske at jeg var ferdig før denne perioden er over, sier al-Maliki.

Valgt for fire år

- Jeg hadde ikke lyst på stillingen. Jeg takket ja bare fordi jeg trodde det ville være til det beste for nasjonen, og jeg kommer ikke til å takke ja en gang til, fortsetter han.

Maliki forteller at han i stedet vil tjene sitt folk fra en plass i parlamentet, eller ved å jobbe mer direkte mot folket.

Men han må sannsynligvis holde ut en god stund til. Nouri al-Maliki ble valgt til statsminister i mai i fjor, for en periode på fire år. Maliki, som er shia-muslim, fikk jobben etter at sunni-partiene og de kurdiske partiene ikke godtok den første statsministerkandidaten til shia-alliansen.

Tøff jobb

MISTRIVES: Nouri al-Maliki trives dårlig som statsminister i Irak. Foto: Scanpix/AP
MISTRIVES: Nouri al-Maliki trives dårlig som statsminister i Irak. Foto: Scanpix/AP Vis mer

Siden har han slitt både med spenninger innad i Shia-alliansen, og kritikk fra opposisjonelle sunni-politikere. Henrettelsen av Saddam Hussain har økt de politiske spenningene enda mer. Irakiske sunnimuslimer reagerer sterkt på en mobilvideo som viser hvordan vaktene skrek skjellsord etter den sunnimuslimske eks-diktatoren før han ble hengt.

Forholdet mellom al-Maliki og USA har også vært forholdsvis spent. Statsministeren har flere ganger kritisert USA for ikke å levere nok utstyr og opplæring til irakiske styrker.