Statsminister raser mot senator som fikk egg i hodet

Australias statsminister viser offentlig støtte til «egg-gutten».

EGG: Den kontroversielle Queensland-senatoren Fraser Anning fikk et egg knust i hodet av en filmende demonstrant under en pressekonferanse i Melbourne i Australia. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Etter lørdagens «eggangrep», utført av en 17 år gammel gutt mot den kontroversielle Queensland-senatoren Fraser Anning, uttrykker den australske statsministeren støtte til 17-åringen.

Statsminister Scott Morrison antyder at han mener senatoren er den som burde bli siktet etter hendelsen, ifølge AP.

- Lovens fulle kraft burde bli brukt mot senator Anning, sier Morrison.

Lagt i bakken

Det var under en pressekonferanse at 17-åringen knuste et egg i hodet på Anning. Eggangriperen filmet selv opptrinnet med mobiltelefon. Anning snudde seg rundt og fiket til gutten to ganger, nokså kraftig, før flere personer ble involvert i et basketak.

17-åringen, som nå kalles for «egg-gutten», ble overmannet raskt. Det skal ha vært Annings støttespillere som la gutten i bakken, og det var angivelig journalister på stedet som ba dem om å la han få reise seg. Det skriver AP, som siterer The Sun Herald.

Bilder som florerer på Twitter viser at voksne menn holder gutten nede. En av dem holder ham i et kvelertak.

Gutten ble ført vekk fra stedet av politiet. Han ble arrestert, men løslatt uten å bli siktet i avventing på videre etterforskning, skrev nyhetsbyrået AP lørdag.

- Hendelsen blir aktivt etterforsket av Victoria-politiet, sier politiet i en uttalelse.

Terrorangrepet i Christchurch

Årsaken til protesten er terrorangrepet i byen Christchurch på New Zealand. Fredag ble 50 personer drept etter skyting i to moskeer.

Brenton Tarrant (28) er pågrepet og siktet for ett drap i saken. Politiet varsler at han vil bli siktet flere alvorlige forhold. Tarrant, opprinnelig fra Australia, blir omtalt som høyreekstrem. Da han ble framstilt for varetektsfengsling natt til lørdag, viste han også et tegn som skal symbolisere «hvit makt».

Senator Anning er en høyreradikal uavhengig representant i nasjonalforsamlingen.

- Er det noen som fortsatt tviler på forbindelsen mellom muslimsk innvandring og vold, skrev Anning på Twitter som en reaksjon til angrepet.

Dette er en av flere meldinger Anning skrev på Twitter, og disse førte til storm på sosiale medier. I en uttalelse seinere sa han også at grunnen til angrepet «er innvandringspolitikken som la fanatiske muslimer migrere til New Zealand.»

MØRK DAG: New Zealands statsminister Jacinda Ardern bekrefter at minst 40 er døde og 20 alvorlig skadd etter angrepene i de to moskeene. Hun kaller hendelsene et terrorangrep. Video via CNN Vis mer

Hyllet som helt

17-åringen blir hyllet som en helt på internett for sin protest mot senatoren. I tillegg til utallige twitter-meldinger, har en GoFundMe-kampanje har blitt satt i gang for gutten.

- Vår helt «egg-gutten» utfordrer Fraser Anning, senatoren fra Queensland som nå er foraktet over hele verden for kommentarer i etterkant av skytingen i moskeene på New Zealand, står det skrevet på siden.

Pengene vil gå til guttens juridiske utgifter og flere egg. I en oppdatering skriver den ansvarlige for innsamlingen at gutten ønsker at mesteparten av pengene skal doneres til ofrene i terrorangrepet.

Det har i skrivende stund blitt samlet inn 35 715 australske dollar, altså 216 415 norske kroner.

Over 1 000 000 personer har også signert en underskriftskampanje for å få senatoren fjernet fra parlamentet, skriver Washington Post.

STATSMINISTERE: Australias statsminister Scott Morrison og New Zealands statsminister Jacinda Ardern. Foto: Diego Opatowski/AFP / NTB Scanpix
STATSMINISTERE: Australias statsminister Scott Morrison og New Zealands statsminister Jacinda Ardern. Foto: Diego Opatowski/AFP / NTB Scanpix Vis mer

Raser mot Anning

Den australske statsministeren Scott Morrison har gått hardt ut mot senator Anning og kaller hans ord for «motbydelige». Videre sa statsministeren at Anning burde skamme seg over en uttalelse som ikke har noen plass i Australia.

Hans regjering og opposisjonspartiet Labor har drøftet en formell fordømmelse av kommentaren når nasjonalforsamlingen trer sammen igjen i april.

New Zealands statsminister, Jacinda Ardern, valgte også å fordømme Anning:

- Det er en skam, sa hun da en journalist spurte hva hun tenkte om senatorens kommentarer til terrorangrepet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer