<strong>STOLT MOR:</strong> Inger Wenche Solberg roses for å ha vært en raus og varm person, som ga Erna Solberg frihet til å gå sine egne veier. Moren til Erna Solberg døde i går og ble 90 år gammel. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
STOLT MOR: Inger Wenche Solberg roses for å ha vært en raus og varm person, som ga Erna Solberg frihet til å gå sine egne veier. Moren til Erna Solberg døde i går og ble 90 år gammel. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer

Statsminister Solbergs mor er død: - Hun lot Erna gå sin egen vei

Statsministeren er i sorg etter mamma Inger Wenche gikk bort. Hun roses for å ha gitt datteren rom til å finne sin egen plass i politikken. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Inger Wenche Solberg ble 90 år gammel og døde ved Konows sykehjem tirsdag kveld i Bergen som følge av sykdom.

«Hun var alltid generøs, positivt og optimistisk selv om de siste 5 månedene var smertefulle pga sykdom. Hun skapte et omsorgsfullt hjem for barn og barnebarn, som var trygt for oss alle. Vi sørger, men har varme og gode minner», skriver statsministeren på Facebook, hvor hun også kunngjorde dødsfallet.

Ernas Solbergs mor ble diagnostisert med såkalt våt AMD - en øyesykdom som innebærer alvorlige synsforstyrrelser og synstap. I sitt siste leveår var hun helt blind.

- Godt forankret i Høyre

Inger Wenche Solberg fikk tre barn med Asbjørn Solberg, hvorav det mellomste ble landets andre kvinnelige statsminister. Og mamma Solberg fikk tidlig antydning om hvor karrieren til hennes mellomste datter bar veien.

- Det var en gang hun modig diskuterte at moren til en venninne som sa «bare vent til hun blir statsminister». Jeg tenkte ikke så mye over det den gang, mimret Inger Wenche Solberg overfor NRK Hordaland i 2013.

Tidligere Bergen-ordfører Trude Drevland forteller Dagbladet at det ikke var vanskelig å se likheter mellom Inger Wenche Solberg, hennes datter Erna og hjertesakene til Høyre.

- Jeg kjente Ernas mor Inger Wenche som en stolt, sterk, varm og omtenksom kvinne godt forankret i Høyre. Det er egenskaper det ikke er vanskelig å finne igjen hos Erna, sier Drevland.

- Ga Erna frihet til å utvikle seg

Renate Nedregård skrev bok om Erna Solberg i 2014. «Erna: Fra fiasko til statsminister» var en uautorisert biografi, og gjennom arbeidet med boka møtte Nedregård mamma Inger Wenche Solberg flere ganger.

- Hun var et helt fantastisk menneske og enormt raus. Hun har gitt alle døtrene sine tillit og sto for et veldig åpent hjem. Det slående er friheten hun ga Erna til å utvikle seg på egne premisser.

Nedregård mener mamma Solberg oppmuntret Erna til å gå sin egen vei og gjøre det hun selv ville. Uansett sto en stolt mamma på sidelinjen, forteller Nedregård til Dagbladet.

- Erna kommer ikke fra en familie hvor det var klart at hun måtte bli Høyre-politiker. Det var noe Erna fant ut selv. Og da har moren hele tiden vært støttende, oppmuntrende og stolt, fortsetter hun.

En politisk delt familie

Som stolt mamma la aldri Inger Wenche Solberg skjul på hvilket parti hun stemte - det var selvsagt partiet datteren ledet. Selv om hun og Erna deler politiske sympatier, så er det pappa Asbjørn som ofte gis æren for å ha tent statsminister Ernas politiske gnist.

- Det har vært utrolig spennende å følge henne alle disse årene. Det var ingen som hadde tanke for at hun kom til å nå så langt. Det var hennes far som tente samfunnsengasjementet i henne. Han var Ap-mann, sa Inger Wenche Solberg til Bergensavisen i 2013.

I et intervju med KK fortalte mamma Solberg at datteren tidlig viste interesse for voksenbordet i familieselskaper. Erna Solberg ville snakke sak, også som barn.

- Erna startet alltid en diskusjon, blandet seg inn i de voksnes samtaler, stilte spørsmål, skulle komme til bunns i ting. Var det selskap hjemme satt hun sjelden ved barnebordet, sa nå avdøde Inger Wenche Solberg.

- Et nært og godt forhold

Tidligere klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft, som også kjenner Erna Solberg privat, sier Erna og mamma hadde et tett forhold.

- Jeg vet de hadde et veldig nært og godt forhold, og at Ernas mor alltid ga sin datter stor støtte i arbeidet hun gjør i politikken, sier Sundtoft til Dagbladet.

Det forholdet ble neppe svakere av at Erna Solberg i 2011 reddet sin mor fra å drukne under en badetur i Hardangerfjorden. Erna ble tildelt diplom fra Norsk Livredningsselskap etter heltedåden.

- Plutselig kunne jeg ikke puste. Jeg trodde jeg ropte, men det var bare babbel, forklarte mamma Solberg til Bergens Tidende den gang.

En rekke medier intervjuet også Inger Wenche Solberg da hennes datter inntok statsministerstolen i 2013.

Bergen  20150615.
Ordfører i Bergen, Trude <b>Drevland</b> holder pressekonferranse 
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Bergen 20150615. Ordfører i Bergen, Trude Drevland holder pressekonferranse Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

- Jeg er så utrolig stolt over Erna. Hun har klart å bruke evnene sine så fornuftig hele veien, kommenterte hun til Bergensavisen.

Bergen.  Herman Friele, Bergens nye ordfører.
Foto: Tor Erik H. Mathiesen
Bergen. Herman Friele, Bergens nye ordfører. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

Friele: - En veldig skjønn dame

Tidligere Bergen-ordfører Herman Friele sier han også kjente Inger Wenche Solberg som en mamma som var stolt av sine barn - og ikke bare den av de tre som ble statsminister.

- Det er veldig leit å høre at hun er gått bort. Det er alltid trist å miste sine nærmeste. Jeg kjente ikke Inger Wenche, men de gangene jeg møtte henne var hun en veldig skjønn dame. Hun hadde alltid et smil om munnen, og var stolt av alle sine tre døtre. Mine tanker går til familien, forteller han Dagbladet.

Statsminister Erna Solberg ønsket ikke å kommentere dødsfallet til pressen utover sitt Facebook-innlegg. Heller ikke hennes mann, Sindre Finnes, var tilgjengelig for pressen, ifølge Statsministerens kontor.

Erna takket pleierne

På Facebook avslutter Erna Solberg sitt innlegg med å takke dem som tok vare på hennes mor i de siste månedene:

«En stor takk til alle ansatte på Konows sykehjem som har gitt fantastisk pleie og omsorg siden hun kom dit i april».

Erna Solbergs far Asbjørn Solberg døde i 1989, samme år som den mellomste datteren hans ble valgt inn på Stortinget for første gang. Mamma Inger Wenche ytret i 2013 glede over å ha fått oppleve at datteren ble første statsminister fra Bergen på 80 år, men sendte samtidig en tanke til sin avdøde ektemann.

- Det blir virkelig flott. Jeg gleder meg til å komme på besøk dit. Det som er trist er at hennes far ikke får oppleve Erna som statsminister. Jeg er veldig glad for at jeg får oppleve det, sa Inger Wenche Solberg til Bergensavisen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer