GÅR AV: Alexis Tsipras har hatt sju stormfulle måneder som Hellas' statsminister. Nå har han kunngjort sin avgang. Foto: Louisa Gouliamaki / AFP / NTB Scanpix
GÅR AV: Alexis Tsipras har hatt sju stormfulle måneder som Hellas' statsminister. Nå har han kunngjort sin avgang. Foto: Louisa Gouliamaki / AFP / NTB ScanpixVis mer

Statsminister Tsipras bekrefter at han går av

Kunngjorde det i TV-tale i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hellas' statsminister Alexis Tsipras bekrefter i kveld at han går av. Samtidig bekrefter han at det blir nyvalg til parlamentet, ifølge NTB.

Ikke navngitte regjeringstalsmenn har tidligere i kveld gitt de samme opplysningene til greske medier, men nå er de altså offisielt bekreftet av statsministeren selv, melder BBC News.

Det var i en direktesendt TV-tale at Tsipras kunngjorde avgangen og nyvalget. Mandatet partiet hans, Syriza, fikk ved valget i januar, har gått ut - derfor må velgerne velge på nytt, forklarte han.

Opposisjonspartiet Nytt demokrati erklærer samtidig at de vil prøve å danne en ny regjering.

Spekulasjonene har de siste dagene gått høyt om Tsipras og regjeringens skjebne, spesielt etter at venstrefløyen i Syriza stemte nei til krisepakka fra EU. Tsipras kan med et nytt parlament stagge opprørstendensene i partiet, samtidig som han skaper mer stabil støtte til gjelds- og sparetiltakene Hellas har avtalt med kreditorene.

Selv om Tsipras nå sier han går av, har de siste meningsmålingene vist at han ville blitt sittende, hadde det vært valg i dag. Det nye valget er lagt til 20. september, og den avtroppende statsministeren gjør det klart at han stiller som kandidat.

Tsipras' sju måneder ved makten har vært svært turbulente og preget av gjeldskrisen. Krisen har i sin tur nesten brakt Hellas ut av eurosamarbeidet og ført til at bankene i sommer måtte holde stengt i tre uker.

Tidligere i dag tilbakebetalte Hellas et lån på 3,4 milliarder euro til Den europeiske sentralbanken. Denne tilbakebetalingen var en betingelse for at Den europeiske stabilitetsmekanismen (ESM) skal utbetale de 13 milliarder euroene i kriselån som Tyskland og Nederland i går ga sin tilslutning til.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram