Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsminister?

Carl I. Hagen klarte aldri å føre sin flokk inn i det forgjettede land. Nå håper flokken på Siv Jensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet) Siv Jensen fikk makten og æren og belastningen overlevert av Carl I. Hagen da hun i går ble Fremskrittspartiets formann. Med klassisk formalisme forklarte den avtroppende at siden Jensen nå er både parlamentarisk leder og formann, er hun også partiets statsministerkandidat. Det var bare vi journalister som ikke forsto at dette ikke kunne sies før valget var et faktum.Fremskrittspartiet rir nå på en gallupptopp som la ekstra trøkk bak landsmøtets hyllest, verdig en Kim il-Sung, av partibyggeren på hans 62ndre fødselsdag. Det har handlet mye om en framtidig regjering utgått av Fremskrittspartiet i innleggene. I sentralstyrets beretning formante Hagen medlemmer og delegater til å oppføre seg skikkelig på veien mot regjeringskontorene. Oppgaven som dette landsmøtet, med Hagen i spissen, selvsikkert har tildelt den nye lederen, er intet mindre enn å oppfylle drømmen om regjeringsmakt.

Carl I. Hagen klarte aldri å føre sin flokk inn i det forgjettede land. Men delegatene til landsmøtet på Clarion Hotel Oslo Airport føler sterkt at de, etter å ha fulgt ham gjennom opposisjonsørkenen i 28 år, nå endelig skuer inn i landet som flyter av melk og honning, - eller altså olje. De venter at Siv Jensen skal bli den som fører dem helt fram.Hva skjer dersom hun mislykkes?Akkurat nå utfordres hun ikke fra noen kant i partiet. Vil det fortsette dersom meningsmålingene stuper? Hagen ba landsmøtet om å slutte ring rundt lederen når motgangen kommer. Er partiet virkelig så utrensket at det ikke kan tenkes noen som da vil minne om regjeringsdrømmene fra Gardermoen-landsmøtet, og mene at fallet er den nye lederens feil?

Siv Jensen er klar over at alt kan skje. Det som er en triumf for Carl I. Hagen, og som denne helga har gitt ham mester- og mirakel-stempel hos noen kommentatorer, gjør overtakelsen vanskeligere for henne. Hun føler seg forberedt på motgang etter at hun har vært med på mange nedturer. Men hun føler også at en del av æren for dagens nivå på målingene tilfaller henne.Hagen mener at Siv Jensen som det ikke hefter noe ved, kan utløse et Frp-potensiale i enkelte grupper der han ikke når fram. For eksempel hos unge, yrkesaktive kvinner som vil se Siv som et ideal. Men han har bevisst forberedt en nedtur ved å peke ut et nivå på 25 prosent, 8 prosent under dagens målingssnitt, som meget bra for partiet.

Partiformann Jensen elsker vanligvis talerstolen, men ikke i går. Hun kjente at følelsene sprengte på da hun gikk opp for å holde sin valgtale, og tenkte, nei, ikke nå! Det hjalp ikke å klype seg, eller å tråkke på tåa. Hun snakket til landsmøtet uten å puste ordentlig, og tårene kom. Ikke før applausen strømmet mot henne, gjenvant hun fatningen helt. Men den reaksjonen, den sterke utladningen, var omtrent det eneste som ikke var en del av regien ved dette kontrollerte maktskiftet. Hagen gikk for eksempel ikke tilbake til formannens plass etter at han ga fra seg klubba til Jensen. Han plasserte seg i stedet ytterst på første benk hos stortingsgruppa der han nå hører hjemme.

Der innrømmet han at det var med både gru og glede han overleverte sitt og Elis livsverk til en annen. Det føltes rart. En ting er å legge planene, noe annet å sette dem ut i livet. Eli var bare lettet og ser fram til å kunne takke ja til ting de ikke har kunnet gjøre fram til nå.Formannsklubba i Fremskrittspartiet gikk fra landets fremste intuitive politiker som kan litt om alt, men ingenting grundig, og som ofte har ledet partiet på impuls, til Siv Jensen som er mer systematisk og delegerende. Om hun er like vellykket populistisk som forgjengeren, gjenstår å se. Offentligheten har kanskje ikke alltid visst hvem som var opphavet til alle Hagens ut- og innspill de siste åra. Kanskje kom noen fra hun som da ikke trengte annen anerkjennelse enn at hun visste hvor ideen kom fra?

Siden Jensen er valgt til formann etter det gamle regelverket i partiet, ble ikke Carl I. Hagen landets siste partiformann. Det ble Siv Jensen, men bare i ett døgn dersom landsmøtet i dag vedtar å endre formann til leder. Mye lenger dersom forslaget faller.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling