Statsminister Erna Solberg, som skal delta i markeringene av at det er fem år siden angrepene på regjeringskvartalet og på Utøya. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg, som skal delta i markeringene av at det er fem år siden angrepene på regjeringskvartalet og på Utøya. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Statsministeren: - En veldig trist dag

Fem år etter bomben i regjeringskvartalet og massakren på Utøya, markeres angrepene over hele landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Det er en veldig trist dag, og det er alltid krevende, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Hun har forberedt seg på dagen, tenkt gjennom hvordan den vil bli og skrevet ferdig talen sin.

Det holdes markeringer i Oslo, først med en seremoni i regjeringskvartalet og deretter minnegudstjeneste i Oslo domkirke og til slutt på Utøya i Buskerud. I tillegg til statsministeren vil også tidligere statsminister, nå NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, AUF-leder Mani Hussaini, Ap-leder Jonas Gahr Støre og kronprinsparet delta i markeringene.

Det skal legges ned kranser, og navnene til de 77 drepte skal for første gang leses opp.

Mindre offisielt preg

Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene og AUF arrangerer de nasjonale markeringene. Gruppen har antydet at det heretter vil bli et mindre offisielt preg på markeringene av årsdagen.

Også i mange kommuner holdes det lokale markeringer i anledning femårsdagen for angrepene. Over hele landet bli det bli markeringer, fra de større arrangementene i hovedstaden, til mindre markeringer med kransnedleggelser og minnetaler. Støttegruppen har en oversikt over arrangementene på sin nettside.

– Har vært naive

Norge har klart å verne om demokratiet etter 22. juli, men har ikke vært flinke nok til å ta kampen mot ekstremisme, sa Solberg til NTB dagen før markeringene.

Det gikk litt ut av synshorisonten en stund etterpå. Og vi har sett mer ekstreme holdninger i forbindelse med migrasjonsbølgen og terror i andre land. I så måte har vi vært litt naive, sier statsministeren. Likevel mener hun det har vært mange gode tiltak i Kommune-Norge.

- Heldigvis er det Norge vi ser i dag det samme som før 22. juli, sier Solberg.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer