ÅPNER IKKE MANDAG: Grekere har stått i kø utenfor bankene med god grunn. Mandag åpner ikke bankene i landet, sier den greske statsministeren..    EPA/ALEXANDROS VLACHOS
ÅPNER IKKE MANDAG: Grekere har stått i kø utenfor bankene med god grunn. Mandag åpner ikke bankene i landet, sier den greske statsministeren.. EPA/ALEXANDROS VLACHOSVis mer

Statsministeren: - Greske banker åpner ikke mandag

Usikkert om også børsen forblir stengt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De greske bankene åpner ikke mandag, opplyser administrerende direktør i den greske banken Piraeus, Anthimos Thomopoulos, ifølge Reuters. En annen kilde sier den greske børsen heller ikke åpner.

Nå bekrefter statsministeren dette. Han skylder på Den europeiske sentralbanken.

Klokka 20 søndag melder BBC at statsminister Alexis Tsipras bekrefter at bankene holder stengt mandag. Han meddeler at bankene vil stenge og at det vil bli innført kapitalkontroll. Han fremhever likevel at det vil være trygt å gjøre innskudd i bankene.

Obama og Merkel diskuterte også Hellas' kritiske situasjon på et møte søndag kveld.

Stengt til 5. juli Statsministeren sier på gresk TV at det greske folket må forholde seg rolig, og at sparepengene er trygge.

Bloomberg melder at bankene vil forbli stengte inntil 5. juli, som er datoen landets statsminister Alexis Tsipras har utlyst folkeavstemning.

Den europeiske sentralbanken har gjort det vanskelig for de greske bankene, ettersom de bestemte seg for å fryse tilskuddsnivået i en tid hvor et bekymret gresk folk løper til bankene for å ta ut penger.

Selv om de uttalte søndag ettermiddag at de vil opprettholde nødkreditten, åpner de ikke opp før øke den kreditten.

Store konsekvenser Med 179 stemmer mot 120 stemmer godkjente den greske nasjonalforsamlingen forslaget fra statsministeren om å holde folkeavstemming. 5. juli skal det greske folk avgjøre om de ønsker å akseptere kutt og reformer fra EU og IMF, i bytte mot videre krisefinansiering.

At bankene stenger mandag, vil få store konsekvenser for den økonomiske aktiviteten. Den vil reduseres betraktelig, og Hellas har allerede hatt negativ vekst så langt i år.

Bankferie Uttalelsen fra bankdirektøren kommer etter at Det greske rådet for finansiell stabilitet holdt sitt krisemøte søndag ettermiddag. På dette møtet skal deltakerne ha blitt enige om å innføre kapitalkontroll.

Kapitalkontroll innebærer begrensninger på hvor mye folk kan ta ut av penger.

Rådet skal ha uttalt at det blir en bankferie i Hellas i neste uke.

Tre dager før Hellas' lån fra Det internasjonale pengefondet (IMF) utløper, avslo Hellas avtaleforslaget fra kreditorene i eurosonen, som ville ha betydd innstramminger i pensjonsordninger og skjerpede skatter for blant annet turistnæringen.
 
Lørdag morgen tok Tsipras de fleste på senga med å annonsere folkeavstemning om forslaget neste søndag. Selv sier Tsipras nei, fordi han mener forslaget ydmyker et helt folk.

- Kritisk viktig Den amerikanske presidenten Barack Obama og den Tysklands forbundskansler Angela Merkel diskuterte sødnag kveld den økonomiske situasjonen i Hellas.

De to er enige om at det er «kritisk viktig» å gjøre alle bestrebelser for å komme tilbake på et spor hvor Hellas gjenopptar reformarbeidet og oppnår vekst innenfor eurosonen, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus, skriver NTB.