Statsministeren: - Guri får bli

MOLDE (Dagbladet): Jens Stoltenberg benekter at sosialminister Guri Ingebrigtsen er blitt en belastning for regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsministeren måtte i går svare for kritikken mot Ingebrigtsen. På tross av flere tabber som statsråd hevder Jens Stoltenberg overfor Dagbladet at han fortsatt har tillit til Guri Ingebrigtsen.

- God jobb

- Er sosialministeren blitt en belastning for regjeringen?

- Nei, hun gjør en god jobb. Hun har lagt fram den mest omfattende handlingsplanen mot fattigdom med tiltak for blant annet rusmiddelomsorgen, boliger for vanskeligstilte, integrering av innvandrere og økt støtte til attføring.

- Men sosialministeren har gang på gang tråkket skeivt. Først fryktet hun at for mange eldre skulle få et omsorgstilbud i Syden. Det brukte hun et halvt år på å gå bort ifra. I fjor på denne tida ble hun irettesatt av sin egen statsrådkollega Grete Knudsen for å ha godtatt konkurranseutsetting av omsorgstjenester. I vinter ble hun nærmest mobbet i spørretimen etter dårlige svar. Hvor mange feil skal hun få lov til å gjøre som statsråd før hun får sparken?

- Det avgjørende er hva hun faktisk har gjort, blant annet med handlingsplanen mot fattigdom.

- En statsråd er vel mer enn en administrator, hun skal profilere regjeringens politikk?

- Jo, men jeg har sett det svinge før for statsråder, sier Stoltenberg som snakket med Ingebrigtsen på telefon i går.

- Hun understreket hvor lei seg hun var for at den ene setningen kan bidra til å stemple en hel gruppe. Det har blitt oppfattet sånn, men det var aldri meningen.

- Klargjort

- Tolker du det som en fullgod beklagelse?

- Det er ikke så avgjørende hva vi kaller det. Hun har i hvert fall gjort klart hva hun egentlig mente.

- Er det ikke en viktig forskjell mellom å beklage selve uttalelsen og virkningene av den, slik hun nå har gjort?

- Hun har i ettertid prøvd å rette opp misforståelsen, og jeg synes det er viktig å lytte til det hun nå sier.

- Bør en sosialminister si det hun sa?

- Undersøkelser tyder på at en tredel av langtidsmottakere har et alkoholproblem, og en firedel har et stoffproblem. Disse tallene er usikre, men enten vi mener det er svært mange eller en del, så må man ikke formulere seg slik at man skaper et inntrykk av at alle er det. Det har vist seg at uttalelsen har skapt usikkerhet og en diskusjon som hun ikke har ønsket.

- Ikke for mye

- Skjønner du reaksjonene?

- Ja, hvis du bare tar hensyn til den ene setningen, men hun sa mye mer enn det. Hele poenget med sosialhjelpen er at den er behovsprøvd, det vil si at vi fyller opp det du mangler. Sosialhjelpen må ikke bli for høy. For eksempel tjener mange ansatte i varehandelen 13000 kroner. Hvis en sosialklient fikk full kontantstøtte, ville hun få 19000. Det ville ikke vært noen god motivasjon for å komme seg i arbeid.

ROSER GURI: Under sitt avbrekk i ferien som åpner av Molde Jazzfestival, måtte statsministeren forsvare sosialminister Guri Ingebrigtsens siste tabbe. - Hun har sagt til meg at hun er lei seg, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.