RYSTET: Statsminister Jens Stoltenberg kommenterte situasjonen rundt båtene som er på vei med hjelpesendinger til Gaza. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
RYSTET: Statsminister Jens Stoltenberg kommenterte situasjonen rundt båtene som er på vei med hjelpesendinger til Gaza. Foto: Cornelius Poppe / ScanpixVis mer

Statsministeren: - Vi er rystet over angrepet

Og SV sier man nå må bruke makt mot Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Statsminister Jens Stoltenberg holdt pressekonferanse i dag utenfor regjeringskvartalet. På spørsmål om Norge vurderer å kalle hjem ambassadøren sin fra Tel Aviv, var Stoltenberg avvisende.

- Nei, det har vi ikke vurdert. Det er viktig at vi har kanaler å formidle norske synspunkter og det gjør vi gjennom diplomatiske kanaler. Vi er i dialog med den israelske ambassadøren i Norge og har sagt at dagens aksjon mot konvoien er uakseptabel. Men vi kaller ikke hjem vår ambassadør, sier Stoltenberg.

- Den norske regjering er rystet over at israelsk militære har angrepet en konvoi med krisehjelp og Jonas Gahr Støre skal kontakte FNs generalsekretær for å få til en internasjonal granskning så fort som mulig.

Norge er leder i giverlandsgruppa for palestinerne og jobber for å oppheve blokaden av Gaza.

- Denne situasjonen understreker at blokaden må oppheves. Det som er klart er at menneskeliv har gått tapt og det har vært et angrep på skip med humanitær bistand til Gaza.

Opprørt Bård Vegar Solhjell er opprørt over dagens utvikling i Midtøsten. Israel stoppet en flåte med nødhjell med makt og drepte minst 16 mennesker ombord på skipene.

- Det er brutalt og totalt uakseptabelt. Det viser at Israels regjering ikke har noen grense for hva de er villig til å gjøre for å hindre hjelp til befolkningen på Gaza, sier Solhjell til Dagbladet.

- FN kunne inspisert Solhjell var i Israel for en måneds tid siden, men ble nektet innreise til Gaza av israelske myndigheter. FNs sjef på Gaza-stripa, John Ging, dro derfor til Jerusalem for å møte den norske politikeren.

- Ging oppfordret meg og det internasjonale samfunn å sende humanitær hjelp sjøveien - akkurat som hjelpeflåten forsøkte å gjøre før de ble stoppet. Når Israel hindrer dette, får ikke palestinerne bygd opp samfunnet.

Israel sa før dagens bording at de ville sørge for at hjelpesendingen kom fram til Gaza etter at de hadde inspisert lasten. Solhjell mener FN kunne gjort den jobben inne i Gaza.

- Hvis Israel ønsket å vite innholdet i båtene, kunne de fint be FN om å undersøke dem. Jeg er helt sikker på at FN ville vært villig til å gjennomføre den jobben.

- Fordømmelse ikke nok SVs parlamentariske leder mener det å fordømme Israel har liten påvirkning og mener man nå må begynne å sette reell makt bak ordene.

- De har kalkulert med internasjonal fordømmelse hele tiden. Det er viktig å fordømme disse handlingene, men tiden er kommet at det internasjonale samfunnet må sette inn makt mot Israel. Det må få konsekvenser.

- Hvilke maktmidler snakker du om?

- Norge handler for eksempel ikke våpen med Israel, hvis alle vestlige land hadde hatt den holdningen ville det vært et massivt problem for Israel. Amerikanerne gir stor økonomisk og militær bistand til Israel. Hvis amerikanerne kunne brukt det som sanksjonsmiddel, ville det vært makt bak kravene. Man må ha diskusjon om ulike typer virkemidler, men man må begynne med en enighet om at man må gå fra ord til handlig, sier Solhjell til Dagbladet.