Statsministeren: - Vi må ikke overreagere

- Det er en handling utført av én enkeltperson, ikke en befolkningsruppe, sier Jens Stoltenberg.

SJOKKERT: Jens Stoltenberg betegner selvomordsaksjonen i Stockholm som uhyrlig og uakseptabel, men sier det er viktig å ikke overreagere etter en slik hendelse. Foto: Scanpix
SJOKKERT: Jens Stoltenberg betegner selvomordsaksjonen i Stockholm som uhyrlig og uakseptabel, men sier det er viktig å ikke overreagere etter en slik hendelse. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) betegner selvmordsaksjonen i Stockholm som en uhyrlig og uakseptabel handling.

- Ekstra nært - Heller ikke Norden er skånet for handlinger som dette enger, og det at vår gode og nære nabo Sverige rammes, gjør at terrortrusselen kommer ekstra nær, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Han understreker likevel betydningen av at vi ikke overreagerer som nasjon eller enkeltpersoner

- Vi må fortsette å bygge ned fordommer - ikke opp - og det er viktig å understreke at dette er en handling begått av én enkeltperson, ikke en befolkningsgruppe, sier Stoltenberg.

- Økte ressurser - Hva har hendelsen å si for trusselbildet i Norge?

- Det er PST som vurderer trusselnivået i Norge til enhver tid, og de har foreløpig ikke funnet grunnlag for å oppjustere det, men dette overvåkes kontinuerlig, og Regjeringen er - i likhet med Justisdepartementet - i tett dialog med PST, sier Stoltenberg.

- Er det satt i verk spesielle tiltak fra regjeringens side etter Stockholm-bomben?

- Nei, ikke foreløpig, men vi har fulgt utviklingen tett over lengre tid, og den økte terrortrusselen er hovedgrunnen til at PST har fått økt sine budsjetter med 50 prosent, og at antall ansatte er økt med 30 prosent, sier Stoltenberg.

- Tett samarbeid Norske og svenske myndigheter nå har nå tett dialog på operativt nivå i politiet, og på regjeringsnivå.

- Justisminister Knut Storberget har vært i tett dialog med sin svenske justisminister-kollega i helga, og han har underrettet meg fortløpende. Vi ønsker å bistå Sverige med det de måtte trenge av hjelp i dagene som kommer, sier Stoltenberg.