- STEM NEI:  Hellas' statsminister Alexis Tsipras ba grekerne natt til søndag si nei til det siste forslaget fra EU og IMF når det neste søndag holdes folkeavstemning. Avstemningen ble vedtatt av nasjonalforsamlingen natt til søndag. Men allerede kommen tirsdag kan den greske stat i praksis være konkurs. Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters / NTB Scanpix.
- STEM NEI: Hellas' statsminister Alexis Tsipras ba grekerne natt til søndag si nei til det siste forslaget fra EU og IMF når det neste søndag holdes folkeavstemning. Avstemningen ble vedtatt av nasjonalforsamlingen natt til søndag. Men allerede kommen tirsdag kan den greske stat i praksis være konkurs. Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters / NTB Scanpix.Vis mer

Statsministeren ber grekerne stemme nei

Da kan det bli farvel til euro i Hellas neste søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den greske nasjonalforsamlingen vedtok natt til søndag at det skal holdes folkeavstemming om EUS og IMFs krisepakke.

Med 179 mot 120 stemmer godkjente nasjonalforsamlingen forslaget fra statsminister Alexis Tsipras om å holde folkeavstemning søndag 5. juli om kravene til kutt og reformer som EU og IMF stiller i bytte mot videre krisefinansiering.

Alle medlemmene av det venstreorienterte Syriza og regjeringspartneren, det høyreorienterte Uavhengige grekere, stemte ja, i likhet med nynazistene i Gyllent daggry.

Imot stemte det konservative Nytt demokrati, sosialdemokratiske Pasok, kommunistpartiet og sentrumspartiet To Potami.

Under debatten i nasjonalforsamlingen oppfordret Tsipras grekerne til å si et ettertrykkelig nei til det siste forslaget fra EU, IMF og ESB. Han sa at et klart nei vil gi Hellas en bedre forhandlingsposisjon.

Intet å stemme over?
Men siden siste frist for å få på plass en avtale er tirsdag, er det ikke sikkert det egentlig foreligger en avtale velgerne kan stemme over neste søndag.

Hellas kan da allerede ha misligholdt et stort avdrag på et lån til IMF som forfaller tirsdag, siden landet neppe vil være i stand til å betale avdraget uten et nytt lån.

EU nektet å utsette fristen i noen dager til etter at avstemningen var over.

Den konservative opposisjonslederen Antonis Samaras mente derfor i debatten at avstemningen i virkeligheten blir en avstemning om ja eller nei til eurosonen.

Tsipras gjorde det imidlertid klart at fra hans synspunkt innebærer et nei ikke at Hellas forlater eurosonen.

- Hellas er ikke en gjest i Europa. Vi er et likestilt medlem, sa han, men han kalte långivernes forslag et nedverdigende ultimatum og gjorde det klart at folkeavstemningen skal finne sted, enten partnerne i EU og IMF liker det eller ikke.

- Nedverdige et helt folk
Før forhandlingene mellom Hellas og kreditorene i EU og IMF strandet fredag, var det siste tilbudet en fem måneders forlengelse av det enorme låneprogrammet.

Men Hellas' statsminister Alexis Tsipras avviste vilkårene om reformer i arbeidsmarked, pensjonssystem og momsregime som et forsøk på å «nedverdige et helt folk».

Dermed trakk han forhandlerne sine og kunngjorde at han i stedet ville legge vilkårene fram for grekerne i en folkeavstemning.

Siden grekerne dermed ville få lite å stemme over, var håpet i Brussel at de heller ville fortsette forhandlingene. Det håpet er trolig borte etter avstemningen i nasjonalforsamlingen natt til søndag.

- Vi var så nære. Det var helt feil tidspunkt å forlate forhandlingene på, sa en tjenestemann i EU-kommisjonen.

Fare for bankerott
Uten nye midler står Hellas nå i fare for å gå bankerott om landet ikke betaler avdraget på 1,5 milliarder euro til IMF innen tirsdag, og det er frykt for hva som kan skje i det øyeblikk grekerne er i restanse.

I verste fall ryker landet ut av hele valutasamarbeidet. Selv om grekerne er rasende på kravene de stilles overfor, vil likevel det store flertallet bli i eurosonen.

Men de er stadig mer nervøse for at situasjonen skal ende i bankkollaps. Straks forhandlingene ble brutt fredag kveld stilte folk seg i kø for å ta ut penger, og lørdag var en tredel av landets minibanker tomme for penger.

Landets banker jobber nå tett med den greske sentralbanken for å sørge for at det finnes nok kontanter i landet til at minibankene kontinuerlig kan etterfylles med eurosedler.

Regjeringen har forsikret om at bankene vil holde åpent som normalt mandag og avviser rykter om at det skal innføres begrensninger på uttak for å beskytte bankene.

(NTB - AFP - DPA).