Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsministeren ber landets innbyggere tilpasse seg, eller flytte

Mener de «trakasserer homofile, plystrer på kvinner i korte skjørt og stempler vanlige nederlendere som rasister».

BREV: (Dagbladet): Nederlands statsminister Mark Rutte tar i et åpent brev til landets innbyggere til orde for at de «som nekter å tilpasse seg, og kritiserer våre verdier bør oppføre seg som vanlig, eller forsvinne».
 Foto:&nbsp;<span style="background-color: initial;">AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER / NTB Scanpix</span>
BREV: (Dagbladet): Nederlands statsminister Mark Rutte tar i et åpent brev til landets innbyggere til orde for at de «som nekter å tilpasse seg, og kritiserer våre verdier bør oppføre seg som vanlig, eller forsvinne». Foto: AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nederlands statsminister Mark Rutte tar i et åpent brev til landets innbyggere til orde for at de «som nekter å tilpasse seg, og kritiserer våre verdier bør tilpasse seg, eller forsvinne».

Brevet ble publisert som en helsides annonse i en rekke av landets største aviser, og har allerede fått bred omtale andre steder i Europa. Blant annet The Guardian omtalte den i går.

Det er antatt at det åpne brevet har blitt publisert for at Ruttes liberale parti VVD skal forsøkte å vinne over noen av stemmene fra det innvandringskritiske og anti-muslimske partiet til Geert Wilders - PVV.

Taper terreng

Rutte, som videre i brevet skriver at den gjennomsnittlige nederlender blir stadig mer ukomfortabel med de som misbruker friheten de får etter å ha flyttet til landet, mener også at de «trakasserer homofile, plystrer på kvinner i korte skjørt og stempler vanlige innbyggere som rasister».

Rutte forsøker nå å bli gjenvalgt for andre gang, men har i den senere tiden tapt terreng på meningsmålingene.

Med mindre enn to måneder igjen til valget, ligger VVD bak PVV.

Selv om Wilders PVV ikke eksplisitt ble nevnt i det åpne brevet, var han rask med å slå tilbake på mandag. Han kalte Rutte «mannen med de åpne grensene, asyltsunamien, masseinnvandringen, islamiseringen, løgnene og bedraget».

Egget til rasehat

Høyreekstremisten Wilders ble i desember kjent skyldig i å ha kommet med hatefulle ytringer, men han ble ikke idømt straff.

Wilders (53) var tiltalt for å ha krenket marokkanere som gruppe og for å ha egget til rasehat etter at han uttalte seg om marokkanere som bor i Nederland under et valgmøte i 2014.

Selv om domstolen kjente Wilders skyldig, ble han altså ikke idømt fengselsstraff eller bot. Det skrev NTB.

I helga var han på plass da Europas ytre høyre-partier var samlet i tyske Koblenz der blant annet innsettelsen av Donald Trump som president i USA ble viet stor oppmerksomhet.

- I går markerer et nytt Amerika, i dag et nytt Koblenz og i morgen et nytt Europa, sa Wilders til de om lag 800 deltakerne.

Valget i Nederland holdes 15. mars.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling