BREV: (Dagbladet): Nederlands statsminister Mark Rutte tar i et åpent brev til landets innbyggere til orde for at de «som nekter å tilpasse seg, og kritiserer våre verdier bør oppføre seg som vanlig, eller forsvinne».
 Foto:&nbsp;<span style="background-color: initial;">AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER / NTB Scanpix</span>
BREV: (Dagbladet): Nederlands statsminister Mark Rutte tar i et åpent brev til landets innbyggere til orde for at de «som nekter å tilpasse seg, og kritiserer våre verdier bør oppføre seg som vanlig, eller forsvinne». Foto: AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER / NTB ScanpixVis mer

Statsministeren ber landets innbyggere tilpasse seg, eller flytte

Mener de «trakasserer homofile, plystrer på kvinner i korte skjørt og stempler vanlige nederlendere som rasister».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nederlands statsminister Mark Rutte tar i et åpent brev til landets innbyggere til orde for at de «som nekter å tilpasse seg, og kritiserer våre verdier bør tilpasse seg, eller forsvinne».

Brevet ble publisert som en helsides annonse i en rekke av landets største aviser, og har allerede fått bred omtale andre steder i Europa. Blant annet The Guardian omtalte den i går.

Det er antatt at det åpne brevet har blitt publisert for at Ruttes liberale parti VVD skal forsøkte å vinne over noen av stemmene fra det innvandringskritiske og anti-muslimske partiet til Geert Wilders - PVV.

Taper terreng

Rutte, som videre i brevet skriver at den gjennomsnittlige nederlender blir stadig mer ukomfortabel med de som misbruker friheten de får etter å ha flyttet til landet, mener også at de «trakasserer homofile, plystrer på kvinner i korte skjørt og stempler vanlige innbyggere som rasister».

Rutte forsøker nå å bli gjenvalgt for andre gang, men har i den senere tiden tapt terreng på meningsmålingene.

Med mindre enn to måneder igjen til valget, ligger VVD bak PVV.

Selv om Wilders PVV ikke eksplisitt ble nevnt i det åpne brevet, var han rask med å slå tilbake på mandag. Han kalte Rutte «mannen med de åpne grensene, asyltsunamien, masseinnvandringen, islamiseringen, løgnene og bedraget».

Egget til rasehat

Høyreekstremisten Wilders ble i desember kjent skyldig i å ha kommet med hatefulle ytringer, men han ble ikke idømt straff.

Wilders (53) var tiltalt for å ha krenket marokkanere som gruppe og for å ha egget til rasehat etter at han uttalte seg om marokkanere som bor i Nederland under et valgmøte i 2014.

Selv om domstolen kjente Wilders skyldig, ble han altså ikke idømt fengselsstraff eller bot. Det skrev NTB.

I helga var han på plass da Europas ytre høyre-partier var samlet i tyske Koblenz der blant annet innsettelsen av Donald Trump som president i USA ble viet stor oppmerksomhet.

- I går markerer et nytt Amerika, i dag et nytt Koblenz og i morgen et nytt Europa, sa Wilders til de om lag 800 deltakerne.

Valget i Nederland holdes 15. mars.