- Statsministeren bør ha en mening om dette. Vi kan ikke ha den typen propaganda i et norsk departement

Martin Kolberg om Anders Anundsens skrytefilm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi må vite om dette er en alminnelig holdning innad i regjeringen, når en så framtredende minister som Anders Anundsen framfører sånt, sier Martin Kolberg til Dagbladet.

Lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har ikke sett videoen der justisminister Anundsen intervjuer sine underordnede om hvor godt regjeringen har gjort det i justis- og beredskapssektoren.

- Men det er ikke nødvendig å se den for å kommentere den. Jeg har sett kortversjoner, men må prioritere viktigere ting. Men jeg forstår hva slags video dette er, og jeg tenker at dette vitner om svært dårlig skjønn.

Anders Anundsens «propagandafilm» kostet skattebetalerne 50 000 kroner.

- Han må ha glemt Anundsen åpner den 32 minutter lange videoen med å gå mot to kameraer som filmer fra hver sin vinkel, og fortelle at han fordi pressen er «opptatt av å finne negative vinklinger på saker», heller vil lage sin egen video.

Med helikopter, politibiler og besøk i Oslo kretsfengsel og i samtale med Delta-sjefen og andre embetsmenn, snakker han i en halvtime om alt regjeringen har fått til.

- RART: Stortingets kontroll- og konstitusjonskomitte-leder Martin Kolberg synes ikke Anundsens video hører hjemme noe sted. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- RART: Stortingets kontroll- og konstitusjonskomitte-leder Martin Kolberg synes ikke Anundsens video hører hjemme noe sted. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Jeg vet at Anundsen har vært svært opptatt av embetsverkets rolle i forhold til politikere. Han tok til og med initiativ til dette i forrige periode, da han mente at politikere og embetsfolk måtte være adskilte. Det må han ha glemt, når han nå framstår politikken som så ensidig som han gjør i denne filmen.

- Det er et uttrykk for svært dårlig skjønn fra statsrådens side, sier han til Dagbladet.

- Vi må vite I videoen godsnakker Anundsen med sine underordnede blant annet om fengslene som er forbedret, om opprustningen av politiets utstyr som følge av ekstra pengebevilgning fra departementet, og om hvordan vinningskriminaliteten og lommetyveriene er gått ned i Oslo.

- Men jeg reagerer særlig på justisministerens kritikk av mediene, som det ikke er noe grunnlag for. Det er svært bekymringsfullt at vi har en justisminister som mener dette om norsk presse. Vi må vite om dette er en alminnelig holdning innad i regjeringen, sier han, og nevner statsminister Erna Solberg.

- Hun bør se videoen og ha meninger om bruken av embetsverket og justisministeres karakteristikk av norsk presse, sier han.

- Kan ikke ha propaganda - Er dette en sak for kontroll- og konstitusjonskomitéen?

- Nei, jeg vil ikke si at det er det. Dette er en helt åpenbar sak som ikke behøver å undersøkes av komiteen. Men det er en sak for det politiske Norge, det han gjør og det han sier. Nå vet vi hvor han står, sier han.


- Jeg synes det er rart at han gjør det. Det vitner om dårlig skjønn. Vi kan ikke ha den typen propaganda i et norsk departement, så enkelt er det.

Selv mener Anundsen at kritikken har vært svært mistenkeliggjørende.

- Jeg synes påstandene og mistenkeliggjøringen som kommer nå er litt underlig, med mange påstander og forsøk på å underminere de som har bidratt på filmen. Det synes jeg ikke er nødvendig, sier Anundsen til Dagbladet tirsdag.

- Tidligere Justisminister Odd Einar Dørum og flere andre sier filmen risikerer å skille ut skillet mellom embetsverk og politisk ledelse?

- Der er jeg fundamentalt uenig. Dette er intervjuer med folk som viser hva de faktisk har levert innenfor en sektor der de selv er engasjert. Jeg er ikke enig i den kritikken, sier han.

- Har ikke sett videoen Statsminister Erna Solberg skriver i en epost til VG at hun ikke har sett videoen.

- På generelt grunnlag vil jeg si at politikere må kunne treffe og snakke med ansatte i etatene. Det er ikke uvanlig at både ansatte og ledere er til stede og blir intervjuet eller kommenterer under møter med statsråder eller andre politikere. Jeg ser imidlertid at grensegangen kan være vanskelig. Politikere må ha et bevisst forhold til hvordan de forholder seg til ansatte, skriver Solberg.

Solberg er imidlertid positiv til at departementene prøver ut nye nye kanaler og virkemidler for å kommunisere med folket.

- Regjeringen ønsker å nå bredt ut med informasjon. Da må vi tørre å bruke nyere virkemidler enn pressemeldinger. Vi oppfordrer regjeringens medlemmer til å være der folk er - også i sosiale medier. Én av måtene å nå ut på, er videoer. Regjeringens informasjon på egne nettsider er ikke et alternativ til pressen, men et supplement for å nå ut med informasjon så bredt som mulig, skriver hun.

LES OGSÅ: Slakter Anundsens «propaganda»: - Framstår som en blanding av førstårs-journaliststudent og Kim Jong-un

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram