Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsministeren er opprørt

Jens Stoltenberg reagerer sterkt på påstander om at han skal ha blitt brukt til å legitimere et forhold mellom Øygard og den mindreårige jenta.

AVVISER : Dagbladet vet at statsminister Jens Stoltenberg reagerer sterkt på påstandene om at han skal ha legitimert et forhold mellom Rune Øygard og den fornærmede jenta. Foto: Jacques Hvistendahl
AVVISER : Dagbladet vet at statsminister Jens Stoltenberg reagerer sterkt på påstandene om at han skal ha legitimert et forhold mellom Rune Øygard og den fornærmede jenta. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsministeren ønsker ikke å kommentere rettssaken mot Rune Øygard utover rådet han ga Vågå Ap fredag kveld om å be ordføreren trekke seg.

Men Jens Stoltenberg reagerer sterkt på en del av det som har kommet fram i rettssaken. Det forteller en kilde nær statsministeren til Dagbladet.

Middagen på Vianvang
Lørdag 17. september i fjor, dagen før overgrepssaken ble anmeldt, hadde Rune Øygard planlagt en overraskelsesmiddag med Jens Stoltenberg for jenta på Arne Brimis sted Vianvang. Jenta nektet å bli med, og dette var opptakten til krangelen som førte til at saken til slutt ble rullet opp. Seinere denne kvelden skrev Øygard i en SMS til jenta at planen hadde vært at hun skulle sitte ved siden av statsministeren, og at statsministeren hadde tenkt å invitere henne og hele klassen til sitt kontor.

Stoltenberg skal ikke ha hatt kjennskap til at jenta skulle ha vært på Vianvang. Dagbladet kan for første gang fortelle hva som var statsministerens intensjon med middagen.

- Statsministeren var med i en gruppe som var en del av en «måltidsopplevelse Vianvang». Han delte også ut en medalje til en firmagruppe og sa noen ord. Statsministeren hadde ikke noen forventning eller noe forhold til om ordfører Øygard skulle ha flere med seg enn kona på arrangementet, sier en kilde.

Godkjente ikke
Den fornærmede jentas mor forklarte i retten i går at Rune Øygard skal ha sagt til datteren at statsministeren hadde godkjent forholdet mellom den nå 16 år gamle jenta og den 53 år gamle ordføreren, fordi kjærlighet ikke kjenner noen aldersgrense. Dette kommer også fram i et av avhørene med jenta. Moren understreket at hun ikke tror at Stoltenberg noen gang har godkjent et slikt forhold. Jentas stefar sa i sin forklaring at han mener Vågå-ordføreren har brukt statsministeren som et lokkemiddel.

Dagbladet vet at statsministeren er svært opprørt over påstandene om at han skal ha blitt brukt til å legitimere et forhold mellom jenta og ordføreren. Dette avvises på det sterkeste.

Dagbladet har tidligere omtalt det eneste dokumenterte møtet mellom jenta, ordføreren og statsministeren, en middag i august 2010 der også statssekretær Lotte Grepp Knudsen var til stede. Dagbladet erfarer at statministeren ikke har noe konkret minne om hvordan jenta framstod eller ble presentert.

Dagbladet kjenner også til at statsministeren er svært overrasket over at Øygard ikke tar rådene fra partiet til seg og trekker seg som ordfører i Vågå.

Larsen avviser
Rune Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen avviser at Øygard har brukt Jens Stoltenberg som lokkemiddel.

- Hvorfor skulle Rune Øygard gjøre noe så dumt som å trekke frem Jens Stoltenberg? Det er veldig lett å etterprøve det. Dette er noe av det han synes er vanskeligst å forholde seg til, sier Larsen.