Statsministeren ga ordre til avis-razzia

Det var statsminister David Cameron selv som sendte sin statssekretær for å presse avisa The Guardian til å ødelegge harddiskene med materialet til varsleren Edward Snowden.

LUKTER DET? Labour vil ha parlamentarisk undersøkelse av den britiske statsministeren David Camerons rolle i Snowden-saken. REUTERS/Darren Staples Scanpix
LUKTER DET? Labour vil ha parlamentarisk undersøkelse av den britiske statsministeren David Camerons rolle i Snowden-saken. REUTERS/Darren Staples ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bekrefter regjeringskilder til avisene Daily Mail og Independent. Framtredende Labour-politikere tar nå til orde for at parlamentet skal granske Camerons rolle i Snowden-saken.

Het potet
Varsleren Edward Snowden har blitt en het potet også i britisk politikk etter at samboeren til en journalist som Snowden samarbeider med ble anholdt på Heathrow flyplass søndag kveld, og fikk datautstyret konfiskert. David Miranda ble anholdt etter en kontroversiell terrorparagraf på vei hjem til Rio de Janeiro.

Anholdelsen av Miranda fikk redaktøren av avisa The Guardian, der Mirandas samboer jobber, til å fortelle historien om hvordan avisa ble presset til å ødelegge harddiskene der Snowdens materiale var lagret. The Guardians redaktør understreker at han aksepterte at harddiskene ble ødelagt fordi avisa hadde andre kopier av materialet lagret i utlandet.

- Det er opplagt at regjeringen har et ansvar for nasjonsns sikkerhet. Likevel mener jeg dette er en sak som bør undersøkes av parlamentets undersøkelseskommisjon for å finne ut hva statsministerens rolle var, sier Yvette Cooper, skygge-innenriksminiaster for opposisjonen Labour til BBC.

Jakter budbringerne
Anholdelsen av Guardian-journalistens samboer, og det som etter alt å dømme er Camerons ordre om å ødelegge harddiskene til The Guardian, viser at den britiske regjeringen går lengre enn å jakte på varslerne selv. Nå jakter de også på budbringerne, journalistene.

- Jeg har to bekymringer i denne saken. Den første er hvorvidt det var rimelig eller lovlig å bruke terrorparagraf i denne saken når det var andre rettslige veier som kunne ha vært fulgt. Den andre er om innenriksministeren og regjeringen har vært unnvikende om sin rolle i denne prosessen. Vi har måtte dra ut av dem informasjon. Vi vet ennå ikke alt fullt ut, sier Cooper.

Regjeringen forsvarer sin framgangsmåte, og regjeringskilder sier til The Guardian at det ville være «en fullstendig ansvarsfraskrivelse» å ikke snakke med The Guardian, for å forsikre seg om at materielat avisa satt på ikke havnet i feil hender.