Statsministeren går av - Italia kastes ut i kaos

«Den mest nasjonalistiske, populistiske og dysfunksjonelle italienske regjeringen på flere tiår» i oppløsning. Statsminister Giuseppe Conte gikk av tirsdag under intens seanse i senatet.

DENGET LØS: Statsminister Guiseppe Conte fyrte løs mot visestatsminister og Lega-leder Matteo Salvini i Senatet i dag. Samtidig annonserte Conte at han trekker seg som følge av Salvinis oppførsel, noe som fører Italia ut i nytt politisk kaos. Foto: Andreas SOLARO / AFP / NTB Scanpix
DENGET LØS: Statsminister Guiseppe Conte fyrte løs mot visestatsminister og Lega-leder Matteo Salvini i Senatet i dag. Samtidig annonserte Conte at han trekker seg som følge av Salvinis oppførsel, noe som fører Italia ut i nytt politisk kaos. Foto: Andreas SOLARO / AFP / NTB ScanpixVis mer

Italias statsminister Giuseppe Conte annonserte i en flammende tale i det italienske senatet tirsdag ettermiddag at han går av som landets statsminister.

Han har ledet koalisjonsregjeringen mellom populistiske Femstjernersbevegelsen og ytre høyre-partiet Lega. Conte er selv partiuavhengig, men har altså ledet regjeringen som nå er lammet av konflikter.

Nå kastes muligens landet ut i en ny politisk krise ved å miste statsministeren midt i sommerferien. Dagens italienske regjering blir av New York Times omtalt som den mest nasjonalistiske, populistiske og dysfunksjonelle italienske regjeringen på flere tiår.

Full klinsj med partileder

Hans fremste motstander er hans egen innenriksminister og visestatsminister, Lega-leder Matteo Salvini.

Statsminister Giuseppe Conte har kunngjort at han går av i en tale i det italienske senatet. Conte mener Salvini har trådt over grensen for den makten han har som innenriksminister.

Conte kaller Salvini «uansvarlig», og mener han har undergravd regjeringen, skriver BBC. Uttalelsene kommer i kjølvannet av at Salvini fremmet et mistillitsforslag mot Conte. Ved å gå av nå, unngår statsministeren mistillitsavstemning.

Den italienske regjeringen står foran budsjettforhandlinger. Statsgjelden ligger på over 130 prosent av BNP, mer enn det dobbelte av eurosonens maksgrense på 60 prosent.

- Opportunist

Salvini sa overraskende for to uker siden at koalisjonen med Femstjernersbevegelsen ikke lenger fungerte. Jusprofessoren Conte mener Salvini med sine uttalelser har forrådt Italia og dets folk.

- Han er en opportunist. Dette kan ha alvorlige konsekvenser for Italia, sier Conte i senatet i ettermiddag, ifølge The Guardian.

- Han tenker bare på sine egne interesser og på eget parti. Å be velgerne stemme hvert år er uansvarlige, sier Conte, og betegner muligheten for at Salvini kan bli ny statsminister som bekymringsfull.

Conte er kjent som en lavmælt politisk figur i forhold til Lega-leder Salvini. Den siste uka har de imidlertid vært i en opphetet diskusjon om redningsskipet «Open Arms».

- Besatt av å stenge grensene

Salvini har nektet skipet, med drøyt 80 migranter om bord, å gå i land på den italienske øya Lampedusa.

Conte har som følge av dette anklaget Salvini for å være illojal og for å være besatt av å stenge Italias grenser for migranter.

Det er uenigheter mellom regjeringspartiene Lega og Femstjernersbevegelsen. Uenighetene har ført til en stadig eskalerende krise i italiensk politikk det siste året.

Nå må Italias president starte samtaler med partilederne for å se om det er grunnlag for å danne ny regjering eller om det skal holdes nyvalg.

Det er stigende oppslutning om det høyrepopulistiske Lega-partiet, og Salvini kan dermed tjene på et nyvalg.

Imidlertid har den venstrepopulistiske Femstjernersbevegelsen og det sosialdemokratiske Demokratiske parti startet drøftelser om muligheten for å danne en ny regjering siden de sammen har flertall. Av frykt for å miste makten har Salvini dermed lagt seg på en mer forsonende tone og antydet at han likevel vil fortsette i regjering, skriver NTB.

Kan bli nyvalg

- Det er slutt på denne regjeringen. Jeg vil nå gå til presidenten Sergio Mattarella og informere om min beslutning, sa Conte da han orienterte senatet om beslutningen tirsdag ettermiddag.

Mattarella kan be Conte om å prøve videre for å finne et alternativt flertall fra nasjonalforsamlingen, eller han kan akseptere avskjeden og se om det er andre kan samle en alternativ koalisjon.

Om dette ikke går, er alternativet å utløse nyvalg, som kan skje tidligst i oktober.