Statsministeren har 15 millioner i madrassen

Ukraina er ikke helt som andre land i Europa. Da regjeringen, parlamentet, og ledende tjenestemenn måtte oppgi sin formue, viste det seg at statsministeren i Europas kanskje mest korrupte land hadde 15 millioner kroner. I kontanter. 

GUTTA FRA CALCUTTA: Ukrainas sresident Petro Poroshenko, til høyre, og statsminister Volodymyr Groysman. Foto: AP/Efrem Lukatsky/NTB/Scanpix
GUTTA FRA CALCUTTA: Ukrainas sresident Petro Poroshenko, til høyre, og statsminister Volodymyr Groysman. Foto: AP/Efrem Lukatsky/NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Statsminister Volodymyr Groysman beskrev selv egenmeldingen han nylig offentliggjorde som «å hoppe ut av et fly». Og det ble ikke noen myk landing selv om skulle ha landet på sin egen madrass. For det viste seg at da han oppga sin egenmelding, så hadde han 1,2 millioner dollar og 460 000 euro i kontanter.

Korrupsjon

Ukraina er altså landet der den politiske eliten foretrekker å ha sine sparepenger i cash. Hvorfor?

Den offisielle forklaringen er at banker er usikre steder å oppbevare penger, fordi så mange av bankene har gått konkurs, og fordi Ukraina går gjennom usikre økonomiske tider. Og at valutaen, hrivnaen, bare er verdt en tredel av hva den var i forhold til dollar for tre år siden, da den politiske uroen i Ukraina startet. Men den faktiske forklaringen kan like gjerne være at penger i kontanter er en del av Ukrainas korrupsjonskultur.

Beklemmende

Egenmeldingen som medlemmene av regjeringen, parlamentet, og høyere embedsmenn ble pålagt å oppgi, var et ledd i en antikorrupsjonskampanje. Men da resultatet forelå natt til mandag ble det klart at i stedet for å bidra til åpenhet, så var resultatet at Ukrainas politiske elite var avslørt med så store pengebeløp at det hele var beklemmende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer