Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsministeren har 15 millioner i madrassen

Ukraina er ikke helt som andre land i Europa. Da regjeringen, parlamentet, og ledende tjenestemenn måtte oppgi sin formue, viste det seg at statsministeren i Europas kanskje mest korrupte land hadde 15 millioner kroner. I kontanter. 

GUTTA FRA CALCUTTA: Ukrainas sresident Petro Poroshenko, til høyre, og statsminister Volodymyr Groysman. Foto: AP/Efrem Lukatsky/NTB/Scanpix
GUTTA FRA CALCUTTA: Ukrainas sresident Petro Poroshenko, til høyre, og statsminister Volodymyr Groysman. Foto: AP/Efrem Lukatsky/NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Volodymyr Groysman beskrev selv egenmeldingen han nylig offentliggjorde som «å hoppe ut av et fly». Og det ble ikke noen myk landing selv om skulle ha landet på sin egen madrass. For det viste seg at da han oppga sin egenmelding, så hadde han 1,2 millioner dollar og 460 000 euro i kontanter.

Korrupsjon

Ukraina er altså landet der den politiske eliten foretrekker å ha sine sparepenger i cash. Hvorfor?

Den offisielle forklaringen er at banker er usikre steder å oppbevare penger, fordi så mange av bankene har gått konkurs, og fordi Ukraina går gjennom usikre økonomiske tider. Og at valutaen, hrivnaen, bare er verdt en tredel av hva den var i forhold til dollar for tre år siden, da den politiske uroen i Ukraina startet. Men den faktiske forklaringen kan like gjerne være at penger i kontanter er en del av Ukrainas korrupsjonskultur.

Beklemmende

Egenmeldingen som medlemmene av regjeringen, parlamentet, og høyere embedsmenn ble pålagt å oppgi, var et ledd i en antikorrupsjonskampanje. Men da resultatet forelå natt til mandag ble det klart at i stedet for å bidra til åpenhet, så var resultatet at Ukrainas politiske elite var avslørt med så store pengebeløp at det hele var beklemmende.

Egenmeldingene viser at regjeringens 24 medlemmer til sammen har sju millioner dollar i cash. Justisminister Pavlo Petrenko ligger hakk i hæl med sin statsminister, og er blant dem som har mest penger. Han oppga en million dollar på en bankkonto, og 500 000 dollar i cash. Hans kommentar er:

- For EU-landene er det selvsagt usivilisert at folk har penger i kontanter. Men det har sammenheng med at banksystemet, la oss si det sånn, kunne vært bedre. Dette er et problem for mange ukrainere som tapte sine sparepenger i banken, sier Petrenko.

Utbredt

- Vi hadde ikke ventet at dette fenomenet var så utbredt blant statens ledere, sier Vitalij Shabunin, sjef for regjeringens anti-korrupsjonssenter, til Reuters.

Tallene avslører imidlertid en underliggende mistanke om korrupsjon. Noen sier det rett ut.

- Når finansdepartementet sier at i noen områder så er 60 prosent av økonomien en svart økonomi, så er dette redegjort for med omfanget av de kontantene som er registrert hos våre ledere, tjenestemenn og lovgivere, sier Taras Katsjka, visedirektør hos George Soros internasjonaleorganisasjon for motstand, som skal bekjempe korrupsjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!