«Statsministeren har 23 000 livvakter når han er hjemme i Oppegård»

Fremmede menn bør holde seg langt unna statsministerens nabolag. Et politihelikopter, bevæpnede tjenestemenn og en bombehund lette i går etter en ukjent «pakkemann» etter at en nabo slo alarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Oppegårdinger er oppegående. Vi bryr oss om hverandre, og statsministeren kunne ikke hatt tryggere omgivelser, sier ordfører Sylvi Graham (H) i Oppegård kommune. Hun sier at både statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Jan Petersen har 23000 livvakter når de er på hjemmebane.

- Alle oppegårdinger, store og små, følger med og sier fra hvis de ser noe mistenkelig.

Tipset politiet

En nabo av statsministeren observerte i går en mann med en liten pakke i skogen, og oppfattet ham som mistenkelig. Tipseren reagerte på at mannen ikke hørte hjemme i nabolaget.

Skogholtet mannen ble observert i, ligger rett bak statsministerboligen, på en ås. Dette er ikke et vanlig turområde, og det er noe av bakgrunnen for at tipset om mannen med pakken ble tatt alvorlig. Statsministeren var ikke hjemme. Mannen skal også ha beveget seg på veien utenfor terrasseblokka statsministeren bor i, før han gikk opp i skogen.

Elever holdt inne

Politiet oppfattet tipset som så spesielt og bekymringsfullt at de straks rykket ut med alt de hadde. En ambulanse sto parat. Området ble studert fra politihelikopter, saumfart av bevæpnet politi, og noe seinere kom også bombehunder til stedet fra Oslo. De gjennomsøkte blokka og skogholtet.

Etter å ha finkjemmet skogsområdet ble aksjonen avsluttet ved 15-tida. Ingen spor etter mannen og pakken ble funnet, og politiet kalte området «like trygt som det alltid har vært».

- Litt sterkt

En barnehage og Kolbotn skole ligger like ved Bondeviks bolig. Rektor ved skolen, Martha Andri Haarvei, fikk beskjed om å holde alle de 330 barna innendørs. Ved 14-tida ble de sluppet ut gjennom en port som vender bort fra statsministerens bolig.

- Dette ble litt sterkt for oss, jeg må innrømme det, sier rektor Haarvei. Det er første gang skolen har opplevd liknende.

Ikke ekstra sikkerhet

- Når vi får et tips av denne typen, må vi reagere på det, og når vi velger å gå gjennom området grundig, krever det fort en del mannskaper. Det ville ha vært helt galt å ikke reagere, sier fungerende politimester Jens Elsebutangen ved Follo politidistrikt.

Det var i går ikke satt inn ekstra vakthold rundt statsministerens bolig, men han har sitt vanlige sikkerhetsopplegg.

Naboene hevder at nabolaget må være det tryggeste i Norge, da det er gjenstand for omfattende patruljering fra politiet døgnet rundt.

PÅ VAKT: Sivile politifolk med handa på revolverne holdt vakt på hjørnet av statsministerens terrasseblokk mens politiet lette etter en mystisk mann med en pakke.
VARSLET: Det var flittige naboer som varslet politiet på Oppegård.
SIKKERT: Bondevik var selv uberørt av hendelsen på Oppegård. Han besøkte nemlig Trondheim i går.