Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsministeren har gått av, forhatte lover er opphevet, men det er for lite for seint

- Presidenten må gå. Det er den eneste løsningen.

 NYVALG: Anton Pincunik står på barikadene i Kiev og mener at eneste løsningen er et nytt valg i Ukraina. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET.
NYVALG: Anton Pincunik står på barikadene i Kiev og mener at eneste løsningen er et nytt valg i Ukraina. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): I går vedtok som ventet det ukrainske parlamentet å oppheve de omstridte lovene mot offentlige demonstrasjoner. Det var ventet fordi president Viktor Janukovitsj hadde gått med på dette undetr et møte med tre kledende opposisjonelle mandag kveld. Men demonstrantene krever flere innrømmelser.

Og det er ikke nok at president Viktor Janukovitsj sparket statsminister Mykola Azarov, mener demonstranmtene i gatene i Kiev.

Må trekke seg - Presidenten må selv gå. Det ukrainske folket vil ikke være fornøyd med dette. Det er en for liten innrømmelse og det kommer for sent. Den eneste løsningen er at presidenten trekker seg og skriver ut nyvalg. Alt annet er sludder, sier Anton Pincunik som har stått på barrikadene i Kiev og demonstrert for et nytt Ukraina.

På mange måter er dette historien om en varslet avgang. Mykola Azarov har fått sparken, og er syndebukk for president Viktor Janukovitsj i den politiske krisa som ryster landet.

Det er nå en ekstraordinær sesjon i det ukrainske parlamentet. Det har siden fredag i forrige uke vært varslet at en ny regjering vil være på plass idag. Men folk Dagbladet snakket med i Kievs gater vil ha mer.

- De er redde nå og Azarov kommer til å rømme landet så fort han har mulighetene. Folk er veldig sinte på det sittende regimet, og vi vil styrte presidenten og arrangere et nytt valg. Det er den eneste løsningen, sier Pincunik.

Også folk på gata er redde. De er usikker på hva som kommer til å skje de neste timene og dagene.

Frykter Berkut - Vi frykter for hva opprørspolitiet Berkut vil gjøre. De er ikke som oss. De er ikke ukrainsk. Mange av dem er russiske spesialstyrker og vi vet ikke hva de kan finne på, sier Anton Pincunik.

Rett ved barrikaden står to unge ukrainske studenter.

- Vi skulle ha vært på universitet i dag, men føler at det er langt viktigere å være med i demonstrasjonen. Vi vil vise Janukovitsj at vi mener alvor. Han må trekke seg og overlate makta til folket, sier Dmytro Holuenyog og Viktor Chemtov.

Imens pågår de politiske forhanslingene i parlamentet.  Nasjonalforsamlinga holder et ekstraordinært møte for å drøfte kravene fra opposisjonen i et forsøk på å løse den politiske krisa som herjer landet.

De folkevalgte begynte sitt møte med avspilling av nasjonalsangen og et minutts stillhet for de som er dødd i kampene mellom demonstranter og politi.

Mandag ble president Viktor Janukovitsj og tre framtredende ledere for opposisjonen enige om at myndighetene skal oppheve de sterkt omstridte lovene som forbyr og straffer demonstrasjoner hardt. Presidentens kontor meldte mandag kveld at man også var villig til å løslate et stort antall fengslede demonstranter, men bare hvis opposisjonen opphever barrikader og fjerner seg fra bygninger som er okkupert.

NY PRESIDRENT: - Janukovitsj må trekke seg og overlate makta til folket, sier Dmytro Holuenyog og Viktor Chemtov. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET:
NY PRESIDRENT: - Janukovitsj må trekke seg og overlate makta til folket, sier Dmytro Holuenyog og Viktor Chemtov. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET: Vis mer
Hele Norges coronakart