Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsministeren helt privat

Finlands statsminister tapte rettssaken om skandaleboka ekskjæresten skrev om dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finlands statsminister, 52-årige Matti Vanhanen fra Centerpartiet, har bestemt seg for å anke dommen i Helsingfors tingrett denne uka der både hans ekskjæreste Susan Ruusunen og hennes forlegger, ble frikjent for å ha krenket statsministerens privatliv. Ruusunen skrev boka «Statsministerens brud» kort tid etter at deres ni måneder lange forhold endte med at han dumpet henne via sms. Den ble utgitt bare tre uker før riksdagsvalget i fjor vår og vakte en viss oppsikt i et land hvor det ikke er uvanlig at framtredende politikere får sitt kjærlighetsliv brettet ut i mediene. Men i retten framsto hun som sterkt angrende. Hun ba om unnskyldning og sa at hun skammet seg over boka, men da hadde statsministeren forlatt rettssalen.

Advokaten hennes prosederte på at bokas innhold er helt harmløst og verken krenker eller sårer Vanhanen. Hun skriver bl.a. at Vanhanen kysser så bilvinduene dogger og at han er enkel i kosten. Han liker sex og poteter, men avskyr ost og tomatpuré på pizzaen. Paret møttes via nettdating og Ruusunen ble aldri gjenstand for noen sikkerhetsklarering. Hun valset fritt omkring i statsministerens privatbolig og hjemmekontor. Forholdet deres pågikk mens Finland hadde formannskapet i EU, men Vanhanen forsikrer at hun aldri fikk høre noen hemmeligheter.

Vanhanen har ikke dementert noe av det som står i boka, men han mener at han som statsminister har krav på å ha visse deler av sitt privatliv hemmelig og skjermet noen timer i døgnet. Vanhanen oppfatter tingrettens dom dit hen at alt som skjer i statsministerens privatliv er offentlig, og det vil han ikke godta. Derfor anker han til hovretten.

Domstolen fattet sin beslutning etter en avstemning som endte 2-2. I finsk rett blir alltid den mildeste dommen stående når en avstemning ender uavgjort. Det var to mannlige meddommere som frikjente Ruusunen og hennes forlegger. Deres vurdering var at de mange detaljerte opplysningene om privatlivet var behandlet på en fintfølende og forståelsesfull måte, og de påpeker at statsministeren tidligere har fortalt om seg selv og sin familie på samme måte i flere intervjuer. De mener Ruusunen hadde rett til å skrive om sitt eget liv, og særlig fra en periode som var så turbulent. Den kvinnelige fagdommeren og den kvinnelige meddommeren ville felle dem begge og idømme dem bøter. Vanhanen legger stor vekt på at fagdommeren er enig med ham og bruker det som en ekstra begrunnelse for å anke saken.

Medienes vaktbikkje i Finland, lederen for Opinionsnämnden för massemedier, Pekka Hyvärinen, er godt fornøyd med dommen, ikke minst fordi den har gitt ytringsfriheten forkjørsrett framfor privatlivets fred. Det finnes en allmenninteresse også for statsministerens kjærlighetsliv, skriver tingretten, og det er jeg enig, sier Hyvärinen til finsk presse.

Vanhanen sier at han ikke tror saken påvirker hans politiske troverdighet fordi saken ikke handler om politikk. Jeg forsvarer bare mitt privatliv, og det har jeg rett til sier han. Men mange politiske kommentatorer stiller seg likevel tvilende til om det er politisk klokt av Vanhanen å holde liv i en sak som var i ferd med å bli glemt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media