ABBOTT UT: Statsminister Tony Abbott tapte mandag en avstemning om lederskapet i det liberale partiet i Australia. Han må dermed takke for seg som statsminister, mens Malcolm Turnbull etter alle solemerker tar over. Foto: EPA/SAM MOODY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT / NTB Scanpix
ABBOTT UT: Statsminister Tony Abbott tapte mandag en avstemning om lederskapet i det liberale partiet i Australia. Han må dermed takke for seg som statsminister, mens Malcolm Turnbull etter alle solemerker tar over. Foto: EPA/SAM MOODY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT / NTB ScanpixVis mer

Statsministeren i Australia kastet etter dramatisk avstemning

Turnbull blir den fjerde statsministeren siden 2013.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var duket for en dramatisk stemmeavgivning i det australske parlamentet mandag kveld da Malcolm Turnbull plutselig utfordret den sittende statsministeren Tony Abbott for lederskapet i det liberale partiet.

Det ble i all hast arrangert en avstemming, og etter at stemmene var talt opp hadde Turnbull samlet 54 stemmer mot Abbotts 44.

Det er ventet at Turnbull blir tatt i ed etter at Abbott leverer inn sin offisielle oppsigelse.

Abbott har den siste tiden slitt med særdeles svak oppslutning på meningsmålingene, og Turnbull sa mandag morgen australsk tid at dersom Abbott ble sittende med makta ville koalisjonen tape det neste valget.

- Det er tydelig at regjeringa ikke har bidratt med det økonomiske lederskapet landet trenger, sa han ifølge BBC.

Dermed er det duket for landets fjerde statsminister siden 2013.

Julia Gillard ble nemlig i 2013 kastet i en tilsvarende partileder-avstemning av rival Kevin Rudd, før han noen måneder senere tapte valget for Abbott. Nå må også han takke for seg.

Turnbull på sin side var kommunikasjonsminister i regjeringen til Abbott før han i dag sa opp sin post for å utfordre statsministeren.

Turnbull er også en kontroversiell person innad i partiet. Dette på grunn av sine synspunkter på behovet for drastiske endringer i klimapolitikken, samt homofiles rett til å inngå ekteskap.

Han har også tidligere vært leder for partiet, men tapte en lederavstemning i 2009 til nettopp Abbott med én stemmes margin.