NYE BYER VIL HA BURKINI-FORBUD: Tre franske byer ved middelhavskysten har allerede innført forbud mot den muslimske badedrakta kalt burkini. Foto: ABACAPRESS.COM/NTB Scanpix
NYE BYER VIL HA BURKINI-FORBUD: Tre franske byer ved middelhavskysten har allerede innført forbud mot den muslimske badedrakta kalt burkini. Foto: ABACAPRESS.COM/NTB ScanpixVis mer

Statsministeren i Frankrike støtter forbud mot burkini: - Slaveri av kvinner

Tre byer har allerede forbud, og flere vurderer å følge etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frankrikes statsminister Manuel Valls går nå offentlig ut med støtte til franske byer langs middelhavskysten som har eller vurderer å legge ned forbud mot den kroppsdekkende muslimske badedrakta burkini, skriver Independent.

Til avisa La Provence uttaler Valls at draktene strider mot franske verdier og er basert på «slaveri av kvinner».

Uttalelsene kommer i kjølvannet av at Cannes, Villeneuve-Loubet og byen Sisco på Korsika allerede har nedlagt forbud mot burkini på sine strender.

Statsministeren understreker likevel at han ikke ønsker en nasjonal lov som regulerer dette, selv om ytterligere tre franske byer nå vurderer å forby de muslimske badedraktene som sies å innfri Koranens krav til sømmelighet.

Burkini-slagsmål

Forbudet mot burkini, som borgermesteren nå har innført i Sisco på Korsika, kom etter at fem personer forrige helg ble skadd og flere biler påtent i sammenstøt mellom lokale ungdommer og familier av nordafrikansk opprinnelse.

Et vitne til konfrontasjonene sier at uroen startet da turister tok bilder av burkinikledde kvinner på stranda.

PLASKER I BURKINI: Denne dama koste seg på ei strand i Sør-Frankrike mandag denne uka. Foto: ABACAPRESS.COM/NTB Scanpix
PLASKER I BURKINI: Denne dama koste seg på ei strand i Sør-Frankrike mandag denne uka. Foto: ABACAPRESS.COM/NTB Scanpix Vis mer

Burkini-forbudene på franske strender er blitt tolket som en reaksjon på flere terrorangrep i Frankrike utført av militante islamister.

Dette avviser sosialistregjeringens minister for kvinnerettigheter, Laurence Rossignol, som også støtter forbudene.

- Strandversjonen av burka

- Burkini er ikke en ny type badetøy. Det er strandversjonen av burka og bygger på den samme logikken: dekk til kvinnekroppen for å få bedre kontroll over den, uttalte Rossignol til Le Parisien i går.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrike har Europas største muslimske minoritet, estimert til å omfatte fem millioner mennesker, skriver nyhetsbyrået Reuters.

I 2010 la landet ned forbud mot å bruke nikab og burka i offentligheten.

Rossignol hevder at burkinien har skapt gnisninger på franske strender på grunn av dens politiske dimensjoner.

- Det er ikke bare opptil kvinnene som bærer den, fordi den er symbolet på et politisk prosjekt som er fiendtlig innstilt til mangfold og kvinners frigjøring, sier hun.

Antidiskrimineringsorganisasjoner og muslimske grupper har stilt seg svært kritiske til at burkini ikke skal være tillatt, og hevder at «kvinner bør ha frihet til å kle seg som de vil».

Nasjonalt burka-forbud

Det er høyst usikkert hvordan forbudet tenkes håndhevet. Det stilles spørsmål om da også andre svømmeplagg, som for eksempel våtdrakter, også må bli forbudt.

Frankrike har allerede et kontroversielt, nasjonalt burka-forbud. Det tillates ikke heldekkende ansiktsslør i offentligheten.

Analytikere sier nå at strandregler kan fremme følelser av fremmedgjøring og sette fart i ekstremistpropaganda.

Borgermester Lionnel Luca i Villeneuve-Loubet sier til nyhetsbyrået AFP at de innførte forbud mot burkini av «hygieniske årsaker», men legger til:

- I Frankrike kommer man ikke til stranda kledd for å vise fram sine religiøse overbevisninger, særlig ikke ettersom de er falske overbevisninger som religionen ikke krever.