Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsministeren i gjengmøte på Stovner: - Det går feil vei

Statsminister Erna Solberg og justisminister Tor Mikkel Wara ble i dag orientert om kriminaliteten på Oslo øst av Stovner-politiet.

BLE ORIENTERT: Statsminister Erna Solberg ble i dag orientert om gjengproblematikken og ungdomskriminaliteten i Oslo. Reporter: Trym Mogen / Video: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOVNER (Dagbladet): Møtet Solberg og Wara hadde med blant annet leder for enhet Øst, John Roger Lund og politimester Hans Sverre Sjøvold, har ikke vært annonsert fra noen av departementene.

Statsministeren og justisministeren møtte på Stovner politistasjon klokka 11.30 i dag og ble sittende til rundt 12.45.

- Situasjonen har blitt litt verre enn i fjor. Da var det ikke svenske tilstander, men det har hardnet til i ungdomskriminalitet siden da og flere er registrert. Det går feil vei, men politiet gjør nå flere tiltak, kortsiktig og over tid, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

- Forverring

- Er situasjonen alvorlig?

- Det er alvorlig fordi det er en forverring fra før. Samtidig må vi passe på at vi ikke overdriver. Vi har hatt tall som dette før, og nå setter vi inn tiltak, sier hun.

Hun sier politiet står overfor å få respekt i ungdomsmiljøet og lokalbefolkningen, men legger også vekt på utfordringer i levekår, utdanning og integrering.

- Vi må jobbe med barn og unge tidlig. Vi har også ting å jobbe med utenfor politiet, sier hun.

- Blitt verre

Tor Mikkel Wara betegner også situasjonen som alvorlig.

- Politiet har i dag gitt en god redegjørelse av situasjonen i Oslo øst og generelt knyttet til gjengproblematikken i Oslo. Jeg ser på det veldig alvorlig. Dette er en utvikling som det siste året er blitt verre, sier Wara til Dagbladet.

VELDIG ALVORLIG: Det sier justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
VELDIG ALVORLIG: Det sier justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Vi tar det på alvor, og det virker det som Oslo-politiet også gjør, sier han.

Bydelen er blant områdene i Oslo som har opplevd en stor økning i vold og uro den siste tida. Lørdag kveld ble det blant annet skutt i en restaurant på Vestli. Så mange som 15 maskerte angrepsmenn skal deltatt i angrepet.

På søndag skal det også ha blitt skutt på Stovner, mens politiet tirsdag mener de forhindret et masseslagsmål da det var amper stemning mellom en stor gruppe ungdom.

Ni skytinger i Oslo

Samtidig har Oslo-politiet annonsert nye politistillinger til Stovner for å bekjempe problematikken.

I tillegg til bråket har der vært hele ni skytinger i Oslo siden februar.

Flere av personene som har vært involvert i de alvorlige hendelsene i Oslo er fra før kjent for alvorlig kriminalitet. Den økte uroen har ført til massiv debatt, og blant annet om politiet har ressursene som trengs for å håndtere problemene.

Det har også fått flere til å stille spørsmål om politiets organisering og prioritering, og om de har spisset innsatsen nok mot gjenger og kriminell ungdom.

- Skuffet

Lederen i Stortingets justiskomité, Lene Vågslid (Ap) er skuffet over at statsministere ikke kom med løfter om mer ressurser.

SKUFFET: Lene Vågslid (Ap) er skuffet over at regjeringen ikke kom med løfter om mer penger til Oslo-politiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SKUFFET: Lene Vågslid (Ap) er skuffet over at regjeringen ikke kom med løfter om mer penger til Oslo-politiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg hadde forventet at når statsministeren først besøkte Stovner, ville hun komme med løfter om økte ressurser til Oslo politidistrikt. Oslo er et politidistrikt med store ressursutfordringer, som ifølge Oslo politiforening må ned 200 stillinger i 2018 fordi de ikke har nok ressurser. Det er jo helt ufattelig at statsministeren ikke tar inn over seg at det trengs økt politikraft i hovedstaden vår, sier hun til Dagbladet.

Hun skryter samtidig av politimesteren for å omprioritere midler for mer innsats mot kriminelle gjenger.

- Regjeringen sier de styrker politiet, men sannheten er at de gir med den ene hånda og tar med den andre. Kravene om kutt og såkalt effektivisering ser vi nå resultatet av. Det har ikke vært nok penger til å jobbe aktivt forebyggende i disse miljøene. Det er justisministeren og statsministerens ansvar, sier hun.

Nye politifolk

Politimester Hans Sverre Sjøvold opplyste på mandag at Oslo-politiet hasteansetter 30 politifolk og setter opp mobile politiposter for å komme i kontakt med lokalbefolkningen.

- De kommer så raskt vi får dem på plass, mest sannsynlig i løpet av mai. Det er mange som er interessert i å jobbe hos oss, sier Sjøvold.

Politimesteren opplyser at Oslo-politiet umiddelbart vil fylle 30 av de i alt 86 nye stillingene distriktet er tildelt i løpet av 2018. Samtlige av disse blir satt inn i enhet øst, som ledes av John Roger Lund.

I tillegg er Oslo-politiet tilført 30 millioner ekstra fra Stortinget. Til sammen blir det ansatt 41 personer i enhet øst.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media