Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsministeren lanserer flere klimatiltak i Paris

Utvider skogsamarbeidet og vil satse mer på ren energi.

20151130.
Pressemøte i Paris med statsminister Erna Solberg og klima- og miljøminister Tine Sundtoft før den offisielle åpningen av FNs klimakonferanse i Paris.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
20151130. Pressemøte i Paris med statsminister Erna Solberg og klima- og miljøminister Tine Sundtoft før den offisielle åpningen av FNs klimakonferanse i Paris. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg ble hilst velkommen av Frankrikes president Francois Hollande og FNs generalsekretær Ban Ki-moon da hun ankom FNs klimatoppmøte i dag.

Solberg håper dette møtet blir et vendepunkt i arbeidet med å nå de globale klimamålene.

- Dette klimatoppmøtet blir uhyre viktig hvis vi i det hele tatt skal ha mulighet nå målene som er satt på verdensbasis, sier Solberg i et møte med norsk presse sammen med klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Utvider skogsamarbeidet 182 land har så langt levert sine mål om klimakutt. Solberg sier Norge har store ambisjoner om å få på plass en global klimaavtale, med langsiktige mål og mekanismer for å øke målene hvert femte år.

- Men det er klart viktig med mer åpenhet om tiltak og måloppnelse, sier Solberg, som nå lanserer flere nye klimatiltak.

Statsministeren opplyser at hun på et møte seinere i ettermiddag vil annonsere at Norge skal utvide samarbeidet om å hindre avskoging av regnskogen.

- Her vil jeg lansere at Norge fortsetter samarbeidet med Brasil, og at vi skal inngå nytt samarbeid med Colombia, sier Solberg.

Mer ren energi Seinere på dagen vil statsministeren delta i et møte om ren energi sammen med blant andre USAs president Barack Obama, den franske presidenten Francois Hollande og Bill Gates.

Her vil Solberg bekrefte at Norge vil doble sin innsats på dette området fram til 2020.

ØNSKET VELKOMMEN:
Den franske presidenten Francois Hollande tok imot statminister Erna Solberg da hun kom til FNs klimakonferanse i Paris 2015 i dag tidlig.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ØNSKET VELKOMMEN: Den franske presidenten Francois Hollande tok imot statminister Erna Solberg da hun kom til FNs klimakonferanse i Paris 2015 i dag tidlig. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

I tillegg vil Norge bidra med minst 216 millioner kroner til et nytt fond for kjøp av klimakvoter for utviklingsland etter 2020.

Klimaministeren opplyser også at det grønne fondet skal dobles, under forutsetninger om resultatbaserte avtaler innenfor skog.

- Men det viktigste som skjer her i Paris er å få til en global avtale. Det er veldig mye positiv energi for å få det til. Jeg tror det er mulig, men det blir noen krevende dager for de som skal forhandle, sier Solberg.

Kutt i bistand Tale Ellingvåg, klimasjef i Natur og Ungdom, er skeptisk til flere av tiltakene.

- Det høres i utgangspunktet veldig bra ut å doble innsatsen innenfor ren energi, men vi stiller spørsmålstegn ved at de da kutter bistand til ren energi i bistandsbudsjettet, sier hun til Dagbladet.

- I tillegg virker det pussig at regjeringen skal bidra med 216 millioner til fond for kjøp av klimakvoter når de tidligere har flagget veldig høyt at de vil gå bort fra denne typen kvotesystemer, sier hun.

Samtidig synes Ellingvåg det er veldig bra at regjeringen nå sier de vil doble Norges bidrag til det grønne fondet.

- Men vi må slutte å sette den type premisser som vi her gjør, sier hun.

Avlyste seremoni Erna Solberg kom til Paris i går, og skulle egentlig legge ned en rose på Place de la Republique til minne om ofrene for terrorangrepene for litt over to uker siden.

MELANKOLSK:
Statsminister Erna Solberg sa i går at det er melankolsk å være i Paris, med all den ekstra sikkerheten som er tydelig i bybildet.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MELANKOLSK: Statsminister Erna Solberg sa i går at det er melankolsk å være i Paris, med all den ekstra sikkerheten som er tydelig i bybildet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Dette måtte imidlertid avlyses, på grunn av voldsomme demonstrasjoner på stedet.

USAs president Barack Obama er også blant de over 140 verdenslederne som deltar på den offisielle åpningen av klimatoppmøtet i dag. Han ankom byen i natt, og dro direkte fra flyplassen til konsertlokalet Bataclan, hvor 90 personer ble drept den mørke fredagen i midten av november.

Her mintes Obama ofrene sammen med den franske presidenten François Hollande og Paris' borgermester Anne Hidalgo.

Les også: Spillet om framtida

LA NED BLOMSTER: USAs president Barack Obama og den franske presidenten Francois Hollande mintes ofrene for terrorangrepene i Paris i natt. Foto: Denis Allard / Abacapress.com / NTB scanpix
LA NED BLOMSTER: USAs president Barack Obama og den franske presidenten Francois Hollande mintes ofrene for terrorangrepene i Paris i natt. Foto: Denis Allard / Abacapress.com / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling